Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 64

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 64

Türkiye’de Kütle Hareketleri

Türkiye arazisinin genellikle engebeli ve eğimli olması, ilkbaharda artan sağanak yağışlar ve kar erimeleri sık sık kütle hareketleri oluşmasına sebep olur. Kıvrımlı arazilerin bir kısmında kaya tabakalarının eğim yönünde uzanması, suyu tutan ve suyla ağırlaşıp kayganlaşan killi toprakların varlığı, doğal eğim dengesini bozan yol vb. inşaat faaliyetleri, kütle hareketlerini artıran diğer etkenlerdir.

Karadeniz kıyı kuşağındaki dağlık alanların yamaçları, Türkiye’de kütle hareketlerinin en sık yaşandığı yerlerdir. Bu yamaçlarda heyelan, toprak kayması ve kaya düşmeleri özellikle ilkbahar mevsiminde çok sık meydana gelir (Harita 1.8). Bu bölgelerde heyelanla inen malzemelerin vadilerin önünü kapatmasıyla Trabzon’daki Sera Gölü gibi birçok heyelan seti gölü oluşmuştur (Görsel 1.81). Toroslar, Doğu Anadolu ve diğer engebeli alanlarımızda da yağışın arttığı dönemlerde kütle hareketleri yaşanır. Türkiye’de kütle hareketleri yerleşme alanlarının yakınında gerçekleştiğinde can ve mal kaybına, ulaşım yollarının kapanmasına, iletişim hatlarının kesilmesine yol açan doğal bir afete dönüşebilmektedir.

Beyin Fırtınası

Kütle hareketlerinin ortaya çıkaracağı riskleri önlemek veya azaltmak için ne tür projeler yapılabilir?

  • Cevap: Kütle hareketlerinin neden olabileceği riskleri azaltmak veya önlemek için yapılacak projeler arasında erozyon kontrolü, duvar veya setlerin inşası, stabilizasyon işlemleri, bitki örtüsünün yeniden tesis edilmesi ve erken uyarı sistemlerinin kurulması gibi önlemler bulunabilir. Bu projeler, toprak kaymaları, heyelanlar ve diğer kütle hareketlerinin olası etkilerini azaltarak insanların ve mülklerin güvenliğini artırabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 64 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!