Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 60

Türkiye’de Karstik Aşındırma Şekilleri: Türkiye’de karstik aşındırma şekillerinin bazı türleri belirli bölgelerde yoğunlaşmıştır. Lapyalar Orta Toroslar’daki Gidengelmez, Aladağ ve Bolkar Dağları’nda yaygındır. Göller yöresi, Karaman’ın güneyi, Geyik Dağları, Bolkar ve Aladağlar’da çok sayıda dolin oluşmuştur. Çankırı-Sivas arasındaki alçı taşı (jips) arazilerde de por koyağı denilen dolinler görülür.

Obruklar ise Orta Anadolu’nun güneyindeki Obruk Platosu ve Konya Ovası ile Toros Dağları’nda yaygındır. Konya Ovası ve Obruk Plato- su’nda Kızören, Timraş, Kuru Obruk, Meyil ve Çıralı Obrukları ile Silifke’nin doğusundaki Cennet ve Cehennem Obruğu Türkiye’de en dikkat çeken obruklardır (Görsel 1.72).

Batı Toroslar’da kireç taşlarının çözünmesiyle oluşmuş çok sayıda polye vardır. Polyeler bu engebeli bölgede tarım ve yerleşme alanı olarak kullanılabilen nadir düzlüklerdir. Bazı polyelerde göller de oluşmuştur. Korkuteli, Kestel, Tefenni, Çeltikçi, Elmalı, Gölhisar, Acıpayam, Muğla, Suğla polyeleri bu bölgenin başlıca polyeleridir. Orta Toroslar’da da Gembos, Çu- kurhisar ve Çokak polyeleri başta olmak üzere çok sayıda polye vardır.

Akarsular, kireç taşının kalın tabakalar oluşturduğu karstik arazilerde ve dağlık alanlarda uzun, derin kanyon vadiler oluşturmuştur.

Batı Toroslar başta olmak üzere karstik arazilerde yüzey sularını yer altına indiren çok sayıda düden ile yer altı akarsuları bulunur. Örneğin Antalya’nın kuzeyinde Kovada Gölü suları düdenlerle yer altına iner bir süre yer altı akışı gösterdikten sonra yeryüzüne tekrar çıkar ve Aksu’yu oluşturur. Antalya’da Düden Suyu’nun yer altına inmesi ve 2 km sonra Düdenba- şı’nda tekrar yeryüzüne çıkması bir başka örnektir. Eğirdir Gölü’nün suları düdenlerle yer altına iner. Bir kısmı yer altında Dumanlı Yer Altı Nehri’ni oluşturur, sonra yeryüzüne çıkarak Manavgat Çayı’nı besler. Bir kısmı ise Aksu ve Köprü Çayı’nı besleyen kaynaklar şeklinde yeryüzüne çıkar. Bölgede bu şekilde yer altı suyu ağı fazladır. Göksu Nehri’nin tamamen yer altına indikten yaklaşık 500 m sonra tekrar yeryüzüne çıktığı yerde oluşan Yerköprü isimli doğal köprü oluşumu bu su dolaşımına bir başka örnektir.

Karstik arazilerimizde yer altına inen sular çok sayıda tünel ve mağara oluşturmuştur. Antalya’da Karain, Alanya’da Dim ve Damlataş, Burdur’da İnsuyu, Denizli’de Kaklık, Mersin’de Narlıkuyu, Tokat’ta Ballıca, Gümüşhane’de Karaca, Karaman’da İncesu, Safranbolu’da Bulak mağaraları dikkat çeken mağara örnekleridir.

Türkiye’de Karstik Biriktirme Şekilleri: Türkiye’de travertenlerin en güzel örneği Denizli Pamukkale’deki basamaklı yamaç travertenleridir (Görsel 1.73). Antalya Ovası’nda, Denizli Türkmenovası’nda ve Bursa Uludağ’ın eteklerinde basamaklar hâlinde geniş traverten depoları bulunur. Orta Anadolu’da Tuz Gölü’nün batısında çok sayıda traverten konisi vardır. Türkiye’deki karstik mağaralarda çok sayıda sarkıt, dikit ve sütun oluşumu vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!