Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43

Dev Kazanı: Akarsu yatağı boyunca direnci fazla bir kaya türünden dirençsiz bir kaya türüne geçildiğinde aşınmanın artmasıyla diklikler oluşur. Akarsu bu dikliklerde yüksekten düşer; buna şelale, çağlayan veya çavlan denir. Şelalelerde suyun aşağı düştüğü yerde yaptığı aşındırmayla oluşturduğu büyük çukurlara dev kazanı adı verilir (Görsel 1.38).

Kırgıbayır: Bitki örtüsünün zayıf olduğu yamaçlarda sel sularının yaptığı aşındırma sonucu oluşmuş, fazlaca yarıntılı arazilerdir.

Peribacaları: Kumlu, taneli yumuşak yapılı taşların bulunduğu eğimli yamaçlarda akarsu ve sel sularının aşındırmasıyla oluşan yer şekilleridir.

Kumlu, taneli araziler kolay aşınırken dirençli kayaçlardan oluşan blokların altında kalan kısımlar daha az aşınmaya uğrar. Böylece arazide bacaya benzeyen yükseltiler ve üzerinde şapka gibi duran büyük taşların bulunduğu yer şekilleri meydana gelir. Bu yer şekillerine peribacası adı verilir (Görsel 1 39)

Plato: Akarsuların derin vadilerle parçaladığı hafif engebeli yüksek düzlüklerdir.

Peneplen (Yontuk Düz): Arazinin aşınma sonucu deniz seviyesine yakın bir seviyeye kadar düzleşmesiyle ortaya çıkan arazilerdir.

Akarsu Biriktirmesi ve Oluşan Yer Şekilleri

Akarsuların aşındırdığı ve taşıdığı malzemelere alüvyon adı verilir. Akarsular, yatak eğiminin azaldığı ve akış hızının yavaşladığı yerlerde taşıdığı malzemeleri yatağına ve çevresine bırakır. Bu sürece akarsu biriktirmesi denir.
Biriktirme alanlarında akarsuyun akım miktarının fazla olduğu dönemlerde iri boyutta malzeme birikir. Akım miktarının azaldığı dönemlerde ise daha ince boyutta malzeme birikir ve çeşitli yer şekilleri oluşur.
Birikinti Konisi ve Yelpazesi: Akarsuların dağ yamaçlarından düzlüğe indikleri yerde taşıdıkları alüvyonların bir kısmını biriktirmesi ile oluşturdukları koni şeklindeki alüvyon birikintilerine birikinti konisi denir. Alüvyonlar daha yayvan bir şekilde birikirse oluşan şekle birikinti yelpazesi adı verilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!