Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31

Yer kabuğunun içinde depremin asıl meydana geldiği yere odak noktası ya da iç merkez, yeryüzünde odak noktasına en yakın olan ve depremden en çok etkilenen yere de dış merkez adı verilir (Görsel 1.20). Depremler sismograf denilen aletle ölçülür (Görsel 1.21). Depremin büyüklüğü (magnitüd) deprem odağından boşalan enerji miktarını esas alan Richter ölçeğine göre hesaplanır.

Depremin odak noktasından başlayarak dışa doğru deprem dalgaları oluşur. Deprem dalgaları yer kabuğu tabakalarını sıkıştırarak tabakaların aşağı-yukarı, sağa-sola sallanmalarına neden olur. Sismografın ilk kaydettiği boyuna dalgalar (P dalgası) ses dalgaları gibi yayılır. İkincil dalgalar olan enine dalgalar (S dalgası) yayılma doğrultusuna dik yönde salınımlar yapar. Yüzey dalgaları (R ve L dalgası) ise düşey ve yatay doğrultuda salınımlar yapar.

Depremlerin dağılışı levha sınırlarına paralellik gösterir. Büyük Okyanus (Pasifik) kıyıları, Alp-Himalaya Kuşağı ve Atlas Okyanusu ortası boyunca uzanan fay kuşağı ile Afrika’nın doğusu boyunca uzanan fay kuşağı yeryüzünde depremlerin sıklıkla meydana geldiği alanlardır (Harita 1.4).
Tektonik depremler, yerleşim alanlarındaki yapıların yıkılmasına sebep olarak can ve mal kaybına yol açabilir. Ayrıca yer altı ve yer üstü sularının yatak değiştirmesine, şartları olgunlaşmış bir alanda heyelan olayına sebep olabilir. Deniz ve okyanus tabanlarında meydana gelen depremler ise tsunami (tusunami) adı verilen dev dalgalar oluşturabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!