“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30
Magmanın yer kabuğunun içinde geniş tabanlı büyük kütleler şeklinde soğuması ile batolitler oluşur. Yer kabuğunun içinde oluşan batolitler, sert yapılarından dolayı yeryüzünde kubbemsi yapılar oluşturabilir. Bazı dağların alt kısımlarında batolitlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde bulunan Uludağ bu şekilde oluşan iç püskürük bir volkan dağı özelliği gösterir.
Magmanın yer kabuğu katmanları arasına sokulması ile oluşan lakolit- ler altı düz, üstü kubbemsi, sap kısmı bulunan mantar görünümlü şekillerdir. Magma, tabakaları dikey doğrultuda keserek bir damar şeklinde sokulur ve katılaşırsa dayk denilen şekiller oluşur. Bazen bu damar şeklindeki sokulma yatay tabakaların arasında gerçekleşir. Bu şekildeki oluşumlara da sill adı verilir.
Düşünelim- Tartışalım
Bazı volkan dağlarının püskürme tehlikesi bilindiği hâlde çevresinde yoğun yerleşmelerin olması nasıl açıklanabilir? Tartışınız.
- Cevap: Volkanik dağların çevresinde yoğun yerleşimlerin olması, birkaç faktörle açıklanabilir. İlk olarak, volkanik bölgeler genellikle verimli topraklara sahiptir, bu da tarım için uygun koşullar sağlar ve böylece insanlar bu alanlara çekilir. İkinci olarak, volkanik aktivite sıklığı ve tehlike seviyesi zaman içinde değişebilir; dolayısıyla, bir zamanlar aktif olmayan veya düşük aktivite gösteren bir volkanın çevresinde yerleşimler oluşmuş olabilir.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap