Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 28

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 28

Volkanizma

Magmanın yer kabuğunun zayıf noktalarından patlama ve püskürmelerle yeryüzüne çıkması ya da yer kabuğunun içine sokulması olaylarına volkanizma denir. Volkanik faaliyetler, oluşum yerine göre, yüzey volkanizması ve derinlik volkanizması olmak üzere ikiye ayrılır.

Yüzey Volkanizması: Magma, özellikle levha sınırlarındaki yer kabuğunun zayıf noktalarından yüzeye püskürür. Bu olayın sonucunda katı, sıvı ve gaz hâlinde maddeler çıkar. Magmadan çıkan sıcak ve akışkan sıvı malzemeye lav adı verilir. Volkanik püskürme sonucu oluşan küçük taş parçalarına lapilli, volkandan fırlayan lav parçalarının havada soğuyup katılaşmasıyla oluşan daha büyük taş parçalarına volkan bombası adı verilir. Püsküren küller üst üste birikerek volkan tüfleri oluşur. Volkanlardan çıkan gaz ve tozlar çok geniş alanlara dağılıp uzun bir süre atmosferde kalabilir. Volkanik malzemelerin koni şeklinde üst üste birikmesiyle oluşan yükseltilere volkan konisi adı verilir. Yükseltisi fazla volkan konileri volkanik dağ olarak da isimlendirilir. Püskürme sırasında malzemelerin yüzeye çıkarken izlediği yola baca denir. Bacanın yüzeyle buluştuğu ağız kısmındaki çukurluğa ise krater adı verilir (Görsel 1.17). Kraterin daha sonra gerçekleşen patlama ve çökmelerle genişlemiş hâli kaldera olarak adlandırılır. Volkanik alanlarda yer altında sıkışan gazların basınçla patlaması sonucu yüzeyde oluşan çanak şeklindeki çukurlara da maar adı verilir.

Volkanik püskürmeler; alansal, çizgisel ve merkezî olmak üzere üçe ayrılır. Özellikle Prekambriyen’de magmanın geniş alanlarda yüzeye çıkması sonucunda alansal püskürmeler meydana gelmiştir. Yerin kabuk bağlamasında önemli rol oynayan alansal püskürmeler günümüzde fazla görülmemektedir. Çizgisel püskürmeler, magmanın yer kabuğundaki bir kırık boyunca yüzeye çıkması şeklinde gerçekleşir. Çizgisel püskürmeler günümüzde okyanus tabanlarında karalara göre daha fazla gerçekleşir. Magmanın bir noktadan baca etrafında yüzeye çıkması şeklinde gerçekleşen merkezî püskürmeler, günümüzde en fazla görülen türdür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!