Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 199

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 199 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 199

Beyin Göçü: İyi eğitim görmüş, kalifiye ve yetenekli kişilerin az gelişmiş bir ülkeden daha yüksek gelir ve iyi iş imkânlarının bulunduğu daha gelişmiş bir ülkeye göçü olarak tanımlanabilir. Sınırlı kaynaklara sahip az gelişmiş ülkelerin beyin göçü vermesi nedeniyle gelişme hızları daha da yavaşlarken beyin göçü alan ülkelerin gelişme hızı artmaktadır. Bu yönüyle beyin göçü, ülkeler arasındaki gelişmişlik farkının daha da artmasına neden olmaktadır. Beyin göçü özellikle 1960’lı yıllarda başlamış; önce doktorlar, mühendisler ve sonra bilim adamları arasında yaygınlaşmıştır. Üniversite eğitimini gelişmiş bir ülkede tamamlayıp ülkelerine geri dönmeyen insanlar da beyin göçü kapsamında değerlendirilmektedir. Ünlü fizikçi Albert Einstein da Almanya’dan ABD’ye göç eden bilim insanlarından biridir (Görsel 2.12).

En fazla beyin göçü veren ülkeler arasında; Hindistan, Pakistan, Çin, Filipinler, Cezayir, Fas, Tunus, İran, Nijerya gibi ülkeler vardır. Önemli ölçüde beyin göçü alan ülkeler arasında; ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa gibi ülkeler yer almaktadır.

Beyin Fırtınası

Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru gerçekleşen beyin göçünü en aza indirmek için göç veren ülkelerde ne gibi tedbirler alınabilir?

  • Cevap: Beyin göçünü azaltmak için göç veren ülkeler, eğitim ve sağlık hizmetlerine yatırım yaparak yaşam kalitesini yükseltmeli ve yetenekli bireyler için kariyer fırsatları ile rekabetçi ücretler sunmalıdır. Ayrıca, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine destek vererek yenilikçi çalışmalara olanak sağlamalı ve bilim insanları için cazip hale gelmelidirler.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 199 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!