Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 200

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 200

Suriye’den sonra halkı mülteci durumuna düşen ikinci ülke, çok uzun süredir çatışma ve savaşların yaşandığı Afganistan’dır. 2,5 milyon civarındaki Afganistanlı, mülteci durumdadır.

Güney Sudan, Myanmar (Miyanmar), Somali, Kongo, Eritre, Burundi gibi ülkeler çok sayıda vatandaşı başka ülkelerde mülteci durumunda olan ülkelerdir.

Dünya da 2023 yılı itibarıyla en fazla sığınmacı barındıran ülke Türkiye’dir. Suriyeli sığınmacılar yoğun bir şekilde Türkiye’ye göç etmektedir. (Görsel 2.14). Suriyelilerin yanı sıra Afganistanlı, Iraklı ve diğer uyruklardan binlerce sığınmacı Türkiye’de yaşamaktadır.

Çok sayıda sığınmacı barındıran diğer ülkeler ise Pakistan, Uganda, Sudan, Ürdün, Lübnan gibi ülkelerdir. Myanmar’daki baskı, zulüm, işkencelerden kaçan 300 binin üzerindeki Arakanlı Müslüman, 2017 yılında Bangladeş’e sığınmıştır. Türkiye, sınırlarından çok uzakta olmasına aldırış etmeden, tüm mazlum toplumlara yaptığı gibi zor durumda kalan Ara- kanlı Müslümanlar için de dostluk ve kardeşlik elini uzatmıştır. Kızılay ve devlet yetkilileri bizzat gidip Bangladeş’teki mülteci kamplarında yaraları sarmaya çalışmış, durumun düzelmesi ve mültecilerin daha insani yaşam ortamlarında kalmaları için görüşmeler yapmıştır.

Ders İçi Çalışma

Aşağıdaki tabloda, bazı göç türleri verilmiştir. Verilen göçlerin nedenlerini ve sonuçlarım tablodaki ilgili alanlara kısaca yazınız.

  • Cevap: Nedenler ve sonuçların tabloya sığması imkansız düzeyde. Bu sebeple tablodaki sıralamaya uygun olarak nedenleri ve sonuçları sizler için hazırladık.

NEDENLERİ

Orta Asya’dan Türk Göçleri: İklim değişikliği, nüfus miktarının artması, geçim kaynaklarının yetersiz kalması

Kavimler Göçü: Hunların, Orta Asya’daki iklim değişiklikleri ve Çin baskısı nedeniyle 4. yüzyılda Karadeniz’in kuzeyinden Avrupa’ya doğru ilerlemesi

Yeni Dünya Kıtalarına Göçler: 15. yüzyılın sonlarına doğru denizci ve kâşiflerin yaptıkları seyahatlerle başta Amerika kıtası olmak üzere yeni yerler keşfedilmesi

Afrika’dan Göçler ve Köle Ticareti: Amerika kıtasına yerleşen ve kolonileşen Avrupalıların büyük tarımsal plantasyonlarda ve maden ocaklarında çalıştıracak iş gücü bulmakta zorlanmaları

İşçi Göçleri: 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde, özellikle Avrupa’da sanayileşmenin gelişmesine bağlı olarak artan işçi talebi

Beyin Göçü: İyi eğitim görmüş kişilerin daha yüksek gelir ve iyi iş imkânlarının bulunduğu ülkelerde yaşamlarına devam etme isteği

Mülteci ve Sığınmacı Göçleri: Savaşlar, ülke içi çatışmalar, siyasi baskılar vb.

SONUÇLARI

Orta Asya’dan Türk Göçleri: Türk nüfusun dağılım alanlarının genişlemesine ve kavimler göçüne neden olmuştur.

Kavimler Göçü: Avrupa’da yeni milletler oluşmuş, İlk Çağ kapanıp Orta Çağ başlamış, tarihin seyri değişmiştir.

Yeni Dünya Kıtalarına Göçler: Amerika kıtasında yeni devletlerin kurulmasına neden olmuştur.

Afrika’dan Göçler ve Köle Ticareti: Gelen köleler, madencilik başta olmak üzere, birçok ağır işte çalıştırılmış ve kıtadaki Avrupalılar zenginleşmiştir.

İşçi Göçleri: Göç alan ülkelerde sanayi, madencilik, tarım alanlarında iş gücü açığı kapanmış ve bu ülkelerin gelişimleri hızlanmıştır.

Beyin Göçü: Göçü veren ülkelerin gelişme hızları yavaşlarken, göç alan ülkelerin gelişme hızları artmıştır.

Mülteci ve Sığınmacı Göçleri: Çok sayıda sığınmacı barındıran ve bu şekilde nüfus miktarı artan ülkeler oluşmuştur.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 200 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!