Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 198

ve Hollandalılar Kuzey Amerika’ya; İspanyol ve Portekizliler ise Güney Amerika’ya göç etmiştir. Sonraki yıllarda Avrupa’dan yapılan bu göçler Avustralya ve Yeni Zelanda gibi yerleri de kapsayarak genişlemiştir. Son üç yüzyıl içinde yaklaşık 75 milyon Avrupalının Amerika kıtasına göçü, insanlık tarihinin en önemli göç olaylarındandır. Bu göç hareketleri Amerika kıtasında yeni devletlerin kurulmasına neden olmuştur.

Afrika’dan Göçler ve Köle Ticareti: Amerika kıtasına yerleşen ve kolonileşen Avrupalılar büyük tarımsal plantasyonlarda ve maden ocaklarında çalıştıracak iş gücü bulmakta zorlanmıştır. Bu nedenle Avrupalıların sömürgesi durumunda olan Afrika’dan 17. ve 18. yüzyıllarda, 15 milyon civarında olduğu tahmin edilen, köle durumundaki insanlar gemilerle Amerika kıtasına götürülmüştür. Gelen köleler, madencilik başta olmak üzere, birçok ağır işte çalıştırılmış ve kıtadaki Avrupalılar zenginleşmiştir. Bu köle ticareti sırasında binlerce Afrikalı kötü şartlar altında gemilere bindirilmek üzere beklerken gemilerde ya da götürüldükleri yerlerde hastalıktan kırılarak yaşamlarını yitirmiştir.

İşçi Göçleri: 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde, özellikle Avrupa’da sanayileşmenin gelişmesine bağlı olarak, artan işçi talebini karşılamak amacıyla birtakım göç hareketleri meydana gelmiştir. Özellikle 1950’den sonraki süreçte Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerine Türkiye, Fas, Tunus, Cezayir, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden binlerce kişi çalışmak üzere göç etmiştir. Bu işçi göçleri sonucunda göç alan ülkeler sanayi, madencilik, tarım alanlarında iş gücü açıklarını kapatmıştır ve bu durum ülkelerin gelişimlerini hızlandırmıştır.

İşçi göçleri sadece Avrupa ile sınırlı kalmamış; petrol zengini olan Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan gibi körfez ülkeleri de dışarıdan işçi göçleri almıştır. Bazı körfez ülkelerinde yabancı nüfusun oranı %50’den daha fazladır.

Mübadele Göçü: Bir antlaşmanın esaslarına dayanarak yapılan, iki ayrı ülkede yaşayan nüfusun bir kısmının karşılıklı olarak yer değişmesi ile oluşan göçlerdir. Mübadele göçleri zorunlu göçler kapsamındadır.

Kurtuluş Savaşı sonrası 30 Ocak 1923’te Yunanistan ile Türkiye arasında mübadele antlaşması yapılmıştır. Bu antlaşmayla Türkiye’de yaşayan Rumlar ile Yunanistan’da yaşayan Türkler arasında karşılıklı olarak yer değiştirmesi şeklinde bir mübadele göçü gerçekleştirilmiştir. Bunun sonucunda yaklaşık 400 bin Türk Türkiye’ye, 150 bin Rum Yunanistan’a zorunlu olarak göç etmiştir (Görsel 2.11). Bu mübadeleye, İstanbul’da oturan Rumlar ile Batı Trakya’da oturan Türkler dahil edilmemiştir.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadele dışında Romanya ile Bulgaristan ve Hindistan ile Pakistan arasında da mübadele göçleri gerçekleşmiştir.

Düşünelim- Tartışalım

Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen mübadele göçünün her iki ülkede ne gibi sosyal, kültürel ve ekonomik etkileri olmuştur? Tartışınız.

  • Cevap: Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadele, her iki ülkede de demografik değişikliklere ve kültürel mozaikte önemli dönüşümlere yol açmıştır. Ekonomik olarak ise mübadele, tarım ve ticaret gibi sektörlerde iş gücü kaybı ve yeni nüfusların entegrasyonuyla ilgili zorluklar yaratmıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 198 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!