Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197

Orta Asya’da çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu kavimler, farklı göç yolları izlemiştir. Kuzeye gidenler Sibirya’ya; doğu ve güneydoğuya gidenler Çin ve Uzak Doğu ülkelerine; güneye gidenler Afganistan, Hindistan’a göç etmiştir. Türk göçlerinin yoğunlaştığı yön batı olmuştur. Batıya gidenlerin bir kısmı Hazar Denizi’nin güneyinden Orta Doğu’ya ve Anadolu’ya yerleşerek hâkimiyet kurmuştur. Batıya gidenlerin diğer bir kısmı, özellikle Hunlar, Hazar Denizi ve Karadeniz’in kuzeyinden Balkanlar’a ve Orta Avrupa’ya göç etmiştir (Harita 2.6). Türklerin bu göç hareketleri, Türk nüfusun dağılım alanlarının genişlemesine ve kavimler göçüne neden olmuştur.

Kavimler Göçü: Türkler, özellikle Hunlar, Orta Asya’da iklim değişiklikleri ve Çin baskısı nedeniyle 4. yüzyılda Karadeniz’in kuzeyinden Avrupa’ya doğru ilerlemeye başladı. Türklerin bu ilerleyişinin sonucunda Doğu Avrupa’da yaşayan Ostrogotlar ve Vizigotlar gibi kavimler Avrupa içlerine doğru gitmek zorunda kaldı ve buradaki kavimlerin yer değiştirmesine neden oldu. Kavimler -birbirini iterek- Roma İmparatorluğu’nun içlerine, İspanya’ya, hatta Kuzey Afrika’ya kadar ilerledi. Bu göçlerin hepsi Kavimler Göçü olarak adlandırıldı. Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasına ve sonradan Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasına sebep olan bu göç hareketi; Avrupa’da yeni milletlerin oluşmasına neden olmuş, tarihin seyri değişmiş, İlk Çağ kapanıp Orta Çağ başlamıştır.

Yeni Dünya Kıtalarına Göçler: 15. yüzyılın sonlarına doğru Macellan, Vasco de Gama (Vaskö dö Gama) ve Kristof Kolomb (Kıristof Kolomp) gibi denizci ve kâşifler yaptıkları seyahatlerle başta Amerika kıtası olmak üzere yeni yerler keşfetmiştir. Coğrafi keşifler denilen bu gelişme sonucunda Avrupa’daki milletler; siyasi ve dinî baskılardan kaçmak, yeni fırsatlardan yararlanmak gibi sebeplerle zenginlik ve umut kapısı olarak gördükleri Amerika kıtasına göç etmiştir. Özellikle İngilizler, Fransızlar

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 197 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!