Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158

Nüfusun yaş gruplarına ayrılmasındaki yaş sınırları ülkeden ülkeye değişmektedir. Genellikle 0-14 yaş grubu çocuk ya da genç nüfus, 15-64 yaş grubu çalışma çağındaki nüfus, 65 ve üzeri yaş grubu da yaşlı nüfus olarak adlandırılır.

Doğum oranının fazla, beklenen yaşam süresinin kısa olduğu az gelişmiş ülkelerde genç nüfus oranı fazla iken yaşlı nüfus oranı azdır. Gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerde ise, özellikle Avrupa ülkelerinde, genç nüfus oranı oldukça düşük; yaşlı nüfus oranı yüksektir. Bu durumun nüfusun dinamik yönünü olumsuz etkilediğini düşünen Avrupa ülkeleri, genç nüfusu artırıcı birtakım uygulamalara yönelmektedir.

Nüfusun yaş durumunun belirlenmesindeki ölçütlerden biri de ortanca yaştır. Ortanca yaş bir yerde nüfusu oluşturan kişilerin yaşları büyükten küçüğe sıralandığında ortada bulunan kişinin yaşıdır. Buna göre, nüfusun yarısı bu yaştan küçük diğer yarısı bu yaştan büyüktür. Dünya genelinde ortanca yaş, 2021 verilerine göre 30’dur. Doğum oranın düşük ve ortalama yaşam süresinin uzun olduğu Japonya’da ortanca yaş 47 iken doğum oranın yüksek ve beklenen yaşam süresinin kısa olduğu Nijer’de ortanca yaş 16’ya kadar düşmektedir (Görsel 2.1).

Ders İçi Çalışma

Aşağıdaki tabloda, 2021 yılı nüfus verilerine göre, üç ülkedeki nüfusun yaş gruplarına dağılım oranları verilmiştir.

1. Beklenen yaşam süresi bakımından ülkeler uzundan kısaya doğru nasıl sıralanır?

  • Cevap: Senegal – Çin – Almanya.

2. Bağımlı nüfus oranı en fazla olan ülke hangisidir?

  • Cevap: Almanya- Çin – Senegal.

3. Doğum oranı bakımından ülkeler fazladan aza doğru nasıl sıralanır?

  • Cevap: Senegal – Almanya- Çin.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!