“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 140
Kuzey Anadolu Ormanları: Türkiye’nin kuzeyinde Karadeniz kıyıları boyunca uzanan ve Kuzey Anadolu Dağları’nı içine alan orman bölgesidir. Orman varlığının yaklaşık %27’si bu orman bölgesindedir. Bu bölge, ağaç ve diğer bitki türü çeşidinin en fazla olduğu alandır.
Karadeniz kıyı kuşağında yaklaşık 1.000 m yükseltiye kadar meşe, kestane, kayın, gürgen, ıhlamur, akçaağaç, karaağaç gibi ağaç türlerinden oluşan ve kışın yaprağını döken geniş yapraklı ormanlar vardır. Yaklaşık 1.000-1.500 m yükseltileri arasında geniş ve iğne yapraklı ağaçların bir arada bulunduğu karma ormanlar vardır. Ortalama 1.500 m’den yükseklerde karaçam, sarıçam, köknar, ardıç ve ladin ağaçlarından oluşan iğne yapraklı ağaç ormanları bulunur (Görsel 1.138). Sisli havayı seven ladin ağacı ormanları, Türkiye’de özellikle Doğu Karadeniz kıyı kuşağının yükseklerinde bulunur (Görsel 1.139). İç kesimlere geçildiğinde geniş yapraklı ağaçlar yerini iğne yapraklı türlere bırakır. Ortalama 2.200 m yükseltide orman kuşağı sona erer ve dağ çayırları kuşağı başlar.
Akdeniz Ormanları: Türkiye’nin Akdeniz kıyı kuşağı ile Batı ve Orta Toros dağlarını içine alan ikinci büyük orman bölgemizdir. Orman varlığımızın yaklaşık %22’si bu orman bölgesindedir.
Kıyı kuşağının alçak kesimlerinde yer yer kızılçam ve meşe toplulukları olsa da asıl orman kuşağı ortalama 1.000 m yükseltiden sonra başlar.
Bu ormanlarda genellikle kızılçam, karaçam, köknar ve sedir ağaçları yaygındır. En batıda Köyceğiz Gölü ve Fethiye çevresinde endemik bir tür olan sığla ağacı (günlük ağacı) ormanları vardır. Sedir ağacının kerestesi çok değerli olduğu için sedir ormanları tarih boyunca çok fazla tahribata uğramıştır. Günümüzde yeryüzünün en geniş sedir ormanları Türkiye’de Toros Dağları’ndadır (Görsel 1.140).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap