“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 138
Türkiye’de kısa mesafelerde büyük yükselti farklarının olması, bir iklim bölgesi içinde bitki topluluklarının dikey yönde de değişmesine neden olur. Dağların uzanışı ve bakı etkisi de bitki topluluklarının dağılışında önemli rol oynar.
Ders İçi Çalışma
Aşağıdaki görselde Giresun ile Mersin arasındaki yer şekilleri profili üzerinde bitki topluluklarının değişimi gösterilmiştir.
1. Aladağlar’ın denize bakan yamaçlarındaki bitki topluluklarının değişimi nasıldır? Bu değişimin sebebi nedir?
- Cevap: Aladağlar’ın denize bakan yamaçlarında bitki toplulukları denizden itibaren sırasıyla maki, kızılçam, iğne yapraklı ormanlar ve geniş yapraklı ormanlar şeklinde değişim göstermektedir. Bu değişim, denizden iç kesimlere doğru yükseltilerin artması ve bu yükseltilerdeki nem oranının değişimi nedeniyledir.
2. Aynı dağın kıyı ile iç kesimlerinde aynı yükseltilerinde hangi bitki toplulukları vardır? Bu farklılıklarının sebebi nedir?
- Cevap: Aynı dağın kıyıda ve iç kesimlerinde aynı yükseltilerde maki (kıyı) ve bozkır (iç kesim) bitki toplulukları bulunmaktadır. Bu farklılık, iklim koşullarının kıyıdan iç kesimlere doğru değişmesi nedeniyle oluşur.
3. Dağ yamaçlarında bitki toplulukları kısa mesafelerde değişirken Uzunyayla Platosu’nda çok geniş alanda sadece bozkır bitki topluluğu bulunmasının sebebi nedir?
- Cevap: Uzunyayla Platosu’nda geniş bir alanda sadece bozkır bitki topluluğu bulunması, platoların geniş ve düz yapısı nedeniyle suyun kolayca sızmasından ve bu alandaki özel iklim koşullarından kaynaklanır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap