Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119

Toprakları Korumanın Önemi

Türkiye’nin yüz ölçümü değişmezken nüfusu sürekli artar. Bu nedenle her yıl kişi başına düşen toprak miktarı azalır. Sürekli artan nüfusun ihtiyaçları da gıda başta olmak üzere giderek artar. Bu durum, birim alandan daha fazla üretim sağlama gereğini ortaya çıkarır.

Dolayısıyla toprağın sahibi olmak kadar toprağı doğru kullanmak ve topraktan en yüksek verimi elde etmek de bir o kadar önemlidir.

Türkiye’de toprakların en doğru şekilde kullanılması, ihtiyaçların karşılanmasını sağlar ve dışa bağımlılığı azaltır. Bu nedenle mevcut toprak potansiyelinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması, tüm bireylere düşen bir sorumluluktur. Son yıllarda toprak kayıplarının artması, gelecek nesillerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi açısından ciddi riskler oluşturmaktadır.
Engebeli bölgelerde bitki örtüsünün tahribiyle başlayan toprak erozyonu, toprak kaybının en önemli nedenidir (Görsel 1.121). Türkiye’nin yüksek ve engebeli olması, şiddetli yağışlarla oluşan seller; erozyonu hızlandıran etkenlerdir. Türkiye’de her yıl milyonlarca ton toprak erozyona uğrayıp akarsular tarafından denizlere taşınmaktadır. Toprağın oluşması on binlerce yıl sürerken erozyona uğrayıp yok olması ise çok daha kısa zamanda gerçekleşir. Tamamen erozyona uğramış alanlar, canlı yaşamının büyük oranda sona erdiği çöllere dönüşür. Dolayısıyla erozyonla mücadele aynı zamanda çölleşmeyle mücadele anlamına gelir ve hayati bir öneme sahiptir.

Toprak kaybının bir başka sebebi de arazinin yanlış kullanımıdır. Örneğin Çukurova, Gediz ve Bakırçay ovalarında sanayi tesisleri ve yerleşme alanlarının kurulmasıyla değerli tarım toprakları kaybedilmiştir (Görsel 1.122).

Toprakların kimyasal, nükleer ve kentsel atıklar veya tarım ilaçlarıyla aşırı derecede kirletilmesiyle uzun yıllar kullanılamaz hâle gelmesi de toprak kaybının diğer bir sebebidir.

Erozyonun Zararları

• Erozyonla, toprak ve toprakla beraber toprakta bulunan organik maddeler ile mikroorganizmalar da taşınır. Bu nedenle toprağın verimi azalır.
• Bitki örtüsü yok olur. Bu da toprak kayması, sel, taşkın ve çığ felaketlerini artırır.
• Bitki örtüsü ve toprağın olmadığı bir yüzey, kar ve yağmur sularını ememez ve yer altı suları düzenli olarak beslenemez.
• Tarım arazilerinin verimsizleşmesiyle kırsal kesimden kentlere doğru göç artar. Bu durum ekonomik ve toplumsal problemlere yol açar.
• Meralar verimsizleşir veya yok olur. Bu durum da hayvancılığın gerilemesine sebep olur.
• Erozyon sonucu taşınan verimli topraklar baraj göllerini doldurur. Bu durum barajların ekonomik ömrünü kısaltır.
• Toprağın ve bitki örtüsünün yok olması, iklim değişikliğini hızlandırır; ekolojik denge bozulur ve biyolojik çeşitlilik azalır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!