Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

Doğayı sevmek ve korumakla ilgili binlerce yıllık bir kültür birikimine sahip Türk insanının toprağına sahip çıkma, ekolojisini koruma ve bu zenginliği gelecek nesillere aktarma bilincini kazanması gerekir. Bu anlamda sadece bilgili değil aynı zamanda duyarlı, doğaya saygılı ve çözümden yana tavır alan bireylere ihtiyaç vardır.

VATAN TOPRAĞI

Türk milleti, toprak kavramını vatan kavramıyla bütünleştirmiş ve ona çok farklı anlamlar yüklemiştir. Millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un İstiklâl Marşı’nda

“Bastığın yerleri toprak diye geçme, tanı!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.”

dizelerinde veya Orhan Şaik Gökyay’ın Bu Vatan Kimin şiirindeki

“Bu vatan, toprağın kara bağrında
Sıradağlar gibi duranlarındır.”

dizelerinde vurguladığı gibi toprak vatan kavramıyla özdeşleştirilmiş ve toprağa ayrı bir kutsiyet yüklenmiştir. Çünkü Türkiye; bedeli en ağır şekilde ödenmiş, dünyanın en pahalı vatan coğrafyasıdır. Bu bedel yiğit Türk insanının canıdır, kanıdır. Toprak-vatan ilişkisi ve kutsal toprak olgusu, milletimizin genlerine işlemiş bir gerçekliktir. Peygamber Efendimiz “Vatan sevgisi imandandır.” buyurmuş, İbn-i Hâldun “Coğrafya kaderdir.” diyerek vatana ayrı bir anlam yüklemiştir. Fatih Sultan Mehmet; ülke topraklarında yaş ağaç kesmeyi insan canına kastetmekle eş değer tutmuş.

Âşık Veysel ise toprağı sadık bir yâr, şefkatli bir anneye benzetmiştir. Hayrettin Karaca, TEMA vakfını kurarak çölleşmeye yüz tutmuş Anadolu topraklarında milyonlarca ağacın dikilmesini ve kutlu bir mücadelenin başlamasını sağlamıştır. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ise Türk milleti için ayrı bir kutsiyeti olan toprağımızı düşmandan korumak kadar toprağı doğru kullanmanın ve gelecek nesillere daha güzel bir ülke bırakmanın da çok önemli olduğunu gösteren eylemlerde bulunmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarında bugünkü Atatürk Orman Çiftliği arazisinin bulunduğu arazi Ankara’nın bataklık ve en kötü arazisiydi. Atatürk, yakınlarına kendi parasıyla burayı ıslah edip bir orman çiftliği kurmak istediğini söyler. Buna karşılık burada hiçbir şey yetişmeyeceği ve parasını boşa harcayacağı söylendiğinde “Ben zor olanı yapayım, siz arkamdan kolayları nasıl olsa yaparsınız.” der. Daha sonra kendisine ziraatçıların imzasıyla bu arazide bir şey yetişmeyeceğine dair resmi yazı getirilir. Atatürk bu yazının üstüne kendi el yazısıyla ” Burası vatan toprağıdır, kaderine terk edemeyiz.” yazar ve işe başlar. Bugün bu alan yani Atatürk Orman Çiftliği, Ankara’nın en güzel yeşil alanlarından birisidir.

DEGERLENDİRİYORUM

Türkiye’nin taşıyla, toprağıyla, kültürüyle daha güçlü bir medeniyet olması için hissettiğiniz sorumluluklar ve gerçekleştirmeyi istediğiniz hedefler nelerdir?

  • Cevap: Eğitim ve kültürel farkındalığı artırarak Türkiye’nin zengin kültürel mirasını koruma ve dünya sahnesinde tanıtma sorumluluğu hissediyorum. Aynı zamanda, sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma projelerine katkıda bulunarak Türkiye’nin doğal ve tarihi zenginliklerini gelecek nesiller için muhafaza etmeyi hedefliyorum.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!