Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 72

Çevredeki fiziki ve beşerî unsurlarla ilgili bilgiler semboller aracılığıyla haritalara aktarılır. Yeryüzü şekillerini haritalarda en belirgin hâlde göstermek amacıyla bazı yöntemler geliştirilmiştir. Kabartma, renklendirme ve eş yükselti eğrisi (izohips) en sık kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.

Kabartma yöntemi, yeryüzü şekillerine ait kabartmaların yapılıp boyanması ile elde edilen 3 boyutlu haritalardır. Yatay ve dikey olmak üzere iki tip ölçeğin kullanıldığı bu yöntemde yeryüzü şekilleri gerçeğe en yakın şekilde gösterilir (Harita 1.14). Renklendirme yöntemi ile hazırlanan haritalarda (fiziki haritalar vb.) yeryüzü şekillerine ait yükselti basamakları renklerle gösterilir. Yükseltisi deniz seviyesine yakın yerler yeşil, yükseltinin arttığı yerler sarı, turuncu, kahverengi ve bu renklerin tonları ile gösterilir. Bu yöntemle hazırlanan haritalarda renkler, ova ve plato gibi yerleri değil sadece yükseltiyi gösterir. Ayrıca bu tür haritalarda buzullar ve kalıcı karlar beyaz, su kaynakları ise mavi renkle gösterilir. Mavi renk koyulaştıkça derinlik artar (Harita 1.15).

İzohips yöntemi, deniz seviyesinden itibaren aynı yükseltiye sahip noktaların birleştirilmesiyle elde edilir. İzohips yöntemi, yeryüzü şekillerinin gösterilmesinde en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Deniz seviyesinin altındaki alanlar da bu yöntemle gösterilebilir. Deniz ya da göllerde aynı derinliğe sahip noktaların birleştirilmesi ile elde edilen eğrilere ise eş derinlik eğrisi (izobat) denir.

Eş yükselti eğrilerinin özellikleri
Kapalı eğriler şeklinde iç içe çizilir.
Bu eğriler birbirini kesmez.
Eş yükselti eğrisi üzerindeki bütün noktaların yükseltisi aynıdır. Yanda verilen haritada A, B ve C noktalarının yükselti değerleri (150 metre) eşittir (Harita 1.16).
En geniş eğri en alçak yeri (D noktası), en dar eğri ise en yüksek yeri (E noktası) gösterir. Bu eğriler, birbirini en alçaktan en yükseğe doğru çevreler. Bu durum çukur alanlar için geçerli değildir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!