“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17
İnsan, önceki dönemlerde doğaya bağlı bir yaşam sürerken zamanla bilgi birikimini artırmış ve teknolojik gelişmelerle doğada daha fazla söz sahibi olmuştur. Elverişli olmayan arazilere köprü, tünel ve viyadükler inşa etmiş (Görsel 1.5 ve 1.6), mevcut tarım arazilerini genişleterek buralarda kullanılabilir yeni alanlar açmıştır. Bunun yanı sıra barajlar yaparak akarsuları kontrol altına almış (Görsel 1.7) ve kanallar vasıtasıyla denizleri birbirine bağlamıştır (Görsel 1.8). Örneğin dağların kıyıya paralel uzandığı Kuzey Anadolu, oldukça engebeli bir araziye sahiptir. Mevcut arazi yapısı; başta ulaşım olmak üzere ticaret, tarım ve diğer ekonomik faaliyetleri de olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzlukların üstesinden gelmesini bilen insan; Karadeniz kıyı kuşağında denizi doldurarak yol ve havalimanı yapmış, eğimli arazilere tünel ve köprüler inşa etmiş, tarım ürünlerinin yetiştirilebil- mesi için de taraçalama yöntemi ile dağ yamaçlarında yeni tarım alanları elde etmiştir.
İnsanın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla doğaya bazı müdahalelerde bulunması çeşitli çevre sorunlarına neden olabilir. Örneğin tarım alanlarının amaç dışı ve yanlış kullanımı ya da bitki örtüsünün tahrip edilmesi erozyon riskini ortaya çıkarmakta, atmosfere salınan sera gazları küresel ısınmada hızlı bir artışa neden olmaktadır. Hızlı ve plansız şehirleşmenin yanı sıra sanayi kuruluşlarının kontrolsüz şekilde artması da hava, su ve toprak kirliliğini beraberinde getirmektedir. Yapılan bu müdahalelerin doğayla birlikte insan yaşamını da olumsuz etkilediği söylenebilir.
DERS DIŞI UYGULAMA
“Doğanın karşısında değil, yanında olun.” sloganından hareketle “insan ve doğa” konulu bir afiş hazırlayınız. Oluşturduğunuz afişleri sınıf panosunda sergileyiniz.
- Cevap: “Doğanın karşısında değil, yanında olun.” sloganı, insanların doğayla uyumlu bir şekilde yaşamasını ve doğal kaynakları sürdürülebilir bir şekilde kullanmasını vurgular. İnsanlar, doğanın bir parçası olarak, doğayı koruyarak ve sürdürülebilirlik ilkelerine uyarak yaşamalıdır. Bu, çevre bilincinin geliştirilmesi, doğal kaynakların dengeli kullanımı ve doğa ile uyumlu yaşam tarzlarının benimsenmesi anlamına gelir.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap