Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

Şehirsel Yerleşmeler: Türkiye’de nüfusu 10 000’in üzerinde olan yerleşim birimlerine şehir denir. Türkiye’de 400’e yakın şehirsel (kentsel) yerleşme bulunmaktadır (Harita 2.1).

Anadolu’da Yerleşme Tarihi

Türkiye, yerleşme coğrafyası ve tarihî zenginliği bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Yapılan paleoarkeolojik araştırmalar, Türkiye topraklarında yerleşmenin günümüzden en az 10-12 bin yıl öncesine dayandığını göstermektedir.

Türkiye topraklarının ilk sakinleri Paleolitik Çağ’da mağaralarda, kaya sığınaklarında ve açıkta yaşayan insan toplulukları olmuştur. Toros Dağları, Amanoslar ve Anadolu’nun güneydoğusunun bazı kesimleri insanların yaşamak üzere tercih ettiği alanlar olmuştur. Yarımburgaz (İstanbul), Ka- rain (Antalya), Palanlı (Adıyaman), Şarklı (Gaziantep), Kanal, Merdivenli ve Üçağızlı (Hatay) mağaraları en eski barınak örnekleri olarak gösterilebilir.

Neolitik Çağ’da yerleşik hayata geçilmesiyle Göbeklitepe (Şanlıurfa), Çatalhöyük (Konya), Hacılar (Burdur), Aşıklıhöyük (Aksaray), Çayönü (Diyarbakır) vb. Anadolu’da insan eliyle yapılmış meskenlerden oluşan ilk yerleşmeler olmuştur.

Anadolu’da tesis edilen ilk köy tipi yerleşmelerde meskenlerin kerpiçten yapıldığı görülmektedir. Bu durum, o dönemdeki insanların Türkiye’nin coğrafi koşulları hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunu göstermektedir. Neolitik yerleşmelerin genellikle Toroslara yakın alanlarda ortaya çıkması sonucu insanlar; bu yeni, sürekli oturulabilir ve tarım yapılabilir alanlara geçmiştir.

İhtiyaç fazlası malların değiş tokuşunun belirli zaman ve yerlerde yapılır hâle gelmesi, bunların bir yerden başka bir yere ulaştırılması yerleşmenin zorunlulukların dışına taşmasına yol açmıştır. Bu dönemin izlerini Beycesultan (Denizli), Gözlükule (Mersin), Alişar (Yozgat), Alacahöyük (Çorum) ve Truva’da (Çanakkale) görmek mümkündür.

Anadolu’da yerleşmenin seyri bu şekilde aşama kaydederken devlet kuran ilk toplum olan Hitit- ler (MÖ 3500-1295), Çorum-Yozgat il topraklarına yerleşmiştir. Anadolu’nun merkezî kısmında Hi- titler yer alırken Doğu Anadolu’da (Van Gölü çevresi) ise Urartular bulunuyordu. Urartular, bulunduğu döneme göre son derece gelişmiş sulu tarım yöntemlerini kullanmıştır. MÖ 1300 yıllarında Batı Anadolu’ya yerleşen Frigyalılar ve İyonlar; Ege, Marmara ve Karadeniz kıyılarında hâkim fonksiyonu tarımdan ziyade ticaret olan şehirler kurmuşlardır. Milet ve Efes bunlara örnek verilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!