Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 143

Nüfus miktarına göre şehirler dört gruba ayrılır. Nüfusu 10 000 ile 100 000 arasında olan şehre küçük şehir, 100 001 ile 500 000 arasında olana orta büyüklükte şehir, 500 001 ile 1 000 000 arasında olan şehre büyük şehir, 1 000 000’dan fazla olana da metropoliten şehir adı verilir.

Şehirler ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerine göre de sınıflandırılabilir. Ancak şehirlerde bazen bir bazen de birden fazla işlev ön plana çıkabilir.

İdari işlevleri ön planda olan şehirlerde ülkenin ya da bölgenin yönetim merkezleri bulunur. Ankara, Tokyo, Londra, Paris, Moskova, Roma başlıca idari şehirlere örnek verilebilir

Genellikle nüfusu 100 000’in altında olan şehirlerde hizmet sektörünün üstünlüğüne rağmen hâlâ tarım sektörünün etkileri gözlenir. Az da olsa tarıma dayalı küçük sanayi kollarının bulunduğu bu şehirlerde ormancılık, balıkçılık ve turizm faaliyetleri de yapılabilir. Rize, Akhisar, Burdur, Niğde, Kars, Şanlıurfa, Kadirli vb. şehirlerde tarım hâlâ belirgin bir ekonomik faaliyettir (Görsel 2.18).

Sanayi Devrimi ile ortaya çıkan sanayi şehirlerinde çalışan nüfusun büyük çoğunluğu sanayi sektöründedir. Sanayi kuruluşları, bulundukları şehrin ve ülkenin yanı sıra diğer faaliyetlerin (ticaret, ulaşım vb.) gelişmesine de katkı sağlar. Manchester (Mençestır), Vancouver (Venkuvır), Düsseldorf (Düsüldof), Detroit (Ditroit), İstanbul, Bursa, İzmit, İskenderun, Kırıkkale ve Ereğli (Zonguldak) sanayi şehirlerine örnek verilebilir. (Görsel 2.19).

Kültür şehirlerinde bilim, sanat ve eğitim gibi çeşitli kültürel etkinlikler ön plandadır. Oxford (Aksfırd), Cambridge (Kimbriç), Kahire, İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir başlıca kültürel şehirlere örnek verilebilir (Görsel 2.20).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 143 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!