Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 126

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcük veya sözcükleri yazınız.

  • Cevap:

1. Dünyada ekvatoral ve okyanusal iklimlerde yağış rejimi düzenlidir.
2. Atmosferde yerden yükseldikçe sıcaklık ve basınç azalır.
3. Sıcaklıklar Kutup ikliminde yıl boyunca 0 °C’nin altındadır.
4. Türkiye’ye güneybatıdan esen Lodos sıcaklık ve yağış getiren rüzgârdır.
5. Sürekli rüzgârlar; Alize, batı ve kutup rüzgârları olmak üzere üçe ayrılır.

Aşağıdaki tabloda verilen iklim özellikleriyle iklim tiplerini örnekteki gibi eşleştiriniz.

  • Cevap:

Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını soruların altında yer alan boşluklara yazınız.

Dünya’nın etrafını saran, onun şeklini alan ve çeşitli gazlardan oluşan atmosfer, yer çekimi sayesinde uzaya dağılmaz. İçeriğindeki gazların yere uyguladığı kuvvet sonucu atmosfer basıncı oluşur. Fakat hiçbir canlı, tonlarca ağırlıktaki havanın uyguladığı bu basıncı hissetmez. Vücudun içinde bu basıncı dengeleyecek başka bir basınç bulunur. Yükseklere doğru çıkıldıkça gazlar seyrekleşir ve bunun neticesinde atmosfer basıncı düşer. Buna bağlı olarak vücuttaki kan basıncı yükselir. Bu şekilde basınç değişimlerinin mükemmel bir şekilde dengelenmesi, yaşamın da ahenk içinde devamını sağlar. Fakat basınç değişimleri hızlı gelişirse birtakım sağlık sorunları ortaya çıkar. Çok yükseklere çıkıldığında yaşanan mide bulantıları ve burun kanamalarının sebebi bu problemlere örnek verilebilir.

Yukarıda verilen metinden hareketle aşağıda yer alan 7, 8 ve 9. soruları cevaplayınız.

7. Tonlarca ağırlıktaki havanın uyguladığı basıncın hissedilmemesinin nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Tonlarca ağırlıktaki havanın uyguladığı basıncın hissedilmemesinin nedeni, vücudun içinde bu basıncı dengeleyecek başka bir basıncın bulunmasından kaynaklanır.

8. Türkiye’nin yeryüzü şekilleri düşünüldüğünde ani basınç değişimlerinin neden olduğu rahatsızlıklara nerelerde daha çok rastlanabilir?

  • Cevap: Türkiye’nin yeryüzü şekilleri düşünüldüğünde, dağlık ve yüksek rakımlı bölgelerde ani basınç değişimlerinin neden olduğu rahatsızlıklara daha çok rastlanabilir.

9. Atmosferin şekli Dünya’nın şekline benzemektedir. Buna göre mutlak konumlarını dikkate alarak aşağıdaki ülkeleri sahip oldukları troposfer kalınlıkları bakımından sıralayınız.

I. Norveç II. İtalya III. Brezilya

  • Cevap: Atmosferin kalınlığı, Ekvator’a yakınlığa bağlı olarak artar. Bu nedenle sıralama şu şekildedir: III. Brezilya, II. İtalya, I. Norveç.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!