Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107

“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107

Dolu, kümülonimbüs gibi kalınlığı fazla olan bulutlarda oluşur. Bu bulutların tabanı ile tavanı arasındaki yüksek sıcaklık farkı ve bulut içindeki karmaşık hava hareketleri dolu yağışlarının oluşumunda etkilidir. Çapları 5 mm ile 50 mm arasında değişen dolu tanecikleri, yeryüzüne küresel veya düzensiz şekilli buz parçaları hâlinde düşer (Görsel 1.73).

Havadaki su buharının yoğuşarak sıvı ya da katı hâlde yere düşmesine yağış denir. Yağış oluşumu için hava kütlesinin yükselerek soğuması gerekir. Oluşumlarına göre yağış çeşitleri şunlardır:

Yamaç (orografik) yağışları, hava kütle – sinin yeryüzü şekillerine bağlı olarak yükselip soğuması sonucu oluşur (Görsel 1.74). Genellikle dağların kıyıya paralel uzandığı alanlara düşen orografik yağışlar, yeryüzünde en tipik olarak Güneydoğu Asya’da görülür.

Cephe (frontal) yağışları, sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşma alanlarında oluşur (Görsel 1.75). Yeryüzünde bu yağışların en çok görüldüğü alanlar; Akdeniz iklim kuşağı, orta kuşak ve 60° enlemleridir.

Yükselim (konveksiyonel) yağışları, ısınarak yükselen havanın yoğuşması ile oluşur (Görsel 1.76). Ekvator’da yıl boyunca, orta kuşaktaki karaların iç kesimlerinde ilkbahar ve yaz aylarında görülür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!