“9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 103
Nem üç şekilde ifade edilir.
Mutlak nem, 1 m3 havada bulunan su buharı miktarının gram cinsinden karşılığıdır. Sıcaklığın ve buharlaşmanın fazla olduğu tropikal bölgelerde, okyanus ve deniz kıyıları ile sulak alanlarda çok; kutuplarda, yüksek alanlarda ve çöllerde ise azdır.
Maksimum (doyma miktarı) nem, 1 m3 havanın belirli bir sıcaklıkta içerebileceği en fazla nem miktarıdır. Sıcaklık arttıkça havanın içerdiği nem miktarı da artar (Tablo 1.2). Maksimum nem sıcak (özellikle çöller) yerlerde fazla, soğuk yerlerde (özellikle kutuplar) azdır.
Bağıl (nispi, oransal) nem, hava parselinin su buharı basıncının aynı sıcaklıktaki doymuş su buharı basıncına oranına denir. Bağıl nem %100’e ulaştığında havadaki nem açığı ortadan kalkar. Bu havaya doymuş hava adı verilir.
Havadaki bağıl nem oranı;
• %100 ise hava neme doyar ve mutlak nem değeri maksimum nem değerine eşit olur.
• %100’den büyükse havada yağış vardır ve mutlak nem değeri maksimum değerinden fazla olur.
• %100’den küçükse havada nem açığı vardır ve mutlak nem değeri maksimum nem değerinden az olur.
Havadaki mutlak nem ile maksimum nem arasındaki farka nem açığı denir. Nem açığı ne kadar az ise bağıl nem o oranda fazla olur.
UYGULAMA
Nemle ilgili yukarıda ifade edilen kavramları dikkate alarak aşağıdaki grafikleri tamamlayınız.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 103 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap