Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 88

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 88

Türkiye’de demir yolu ulaşımının tarihsel gelişimi, Cumhuriyet’ten önce ve sonra olmak üzere iki dönem hâlinde ele alınabilir.

Cumhuriyet öncesine ait demir yollarının büyük bölümü, ham maddeye kolay ulaşılabilen bölgelere inşa edilmiştir. Anadolu’daki ilk demir yolu, yabancı bir şirket tarafından inşa edilen (1856-1866) ve İzmir-Aydın arasında hizmet veren hattır. İlerleyen süreçte (1876) hizmete açılan Haydarpaşa (İstanbul)-İzmit hattı ise millî imkânlarla yapılması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Bahsi geçen dönemde Osmanlı Devleti’nin yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle diğer demir yolu hatlarının yapımı yabancı sermaye aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Osmanlı Devleti’nin son döneminde demir yolu hatları, ülkenin iç ve kıyı kesimleri arasındaki bağlantının sağlanmasında en önemli ulaşım sistemi hâline gelmiştir.

Cumhuriyet öncesi dönemde yabancıların kullanımında ve denetiminde olan 4.018 km uzunluğundaki demir yolu hattı millî çıkarlar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’ne devredilmiştir. Cumhuriyet sonrası dönemde ise bu ulaşım ağı, aynı zamanda sosyoekonomik kalkınmanın temel unsuru olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda 19231938 arası dönemde millî ve bağımsız bir demir yolu politikası izlenmiştir. Bu politikalar çerçevesinde yabancı şirketlerin işlettiği mevcut demir yolları satın alınmış ve yeni demir yolları inşa edilmiştir. 1950 yılına gelindiğinde ülkedeki toplam demir yolu uzunluğu 7.671 km’ye ulaşmıştır. Bu tarihten sonra uygulanan kara yolu ağırlıklı ulaşım politikaları neticesinde durum demir yollarının aleyhine değişmiştir. Örneğin 1950-2000 yılları arasında kara yolu uzunluğu %80 artarken demir yolu uzunluğu ise %11 artmıştır.

Demir yolu ulaşımı, bir yavaşlama sürecine girse de 2000’li yıllardan itibaren uygulanan ulaşım politikaları sayesinde yeniden öne çıkmaya başlamıştır. Bu kapsamda YHT (yüksek hızlı tren) ile ilk yolcu taşımacılığı, 2009 yılında Ankara-Eskişehir arasında gerçekleşmiştir. Bu projeyi takiben 2011’de Ankara-Konya, 2014 yılında An- kara-İstanbul ve İstanbul-Konya, 2019 yılında Marmaray Projesi kapsamında Gebze-Halkalı, 2022 yılında da Konya-Karaman ve Ankara-Sivas YHT hatları seferlere başlamıştır. Demir yollarına yeniden ivme kazandırmaya yönelik politikalar çerçevesinde hizmete açılan Marmaray Tüp Geçidi (2013) ve Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı (2017), Avrupa’dan Çin’e uzanan uluslararası demir yolu ağını tamamlaması bakımından ayrı bir öneme sahiptir.

Demir yolu ulaşımının çevreci yönünü ve maliyetini düşünerek diğer ulaşım türlerine göre avantajları hakkında çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Demir yolu ulaşımı, yüksek yolcu ve yük taşıma kapasitesi ile daha az karbon emisyonu üreterek çevre üzerindeki etkisini minimize eder ve enerji verimliliği sayesinde daha düşük maliyetlerle uzun mesafe taşımacılığı sunar. Ayrıca, yoğun trafikten bağımsız hareket edebilmesi ve düşük enerji tüketimiyle, hem kentsel hem de uzun mesafeli taşımacılıkta alternatif bir ulaşım şekli olarak diğer modlara göre daha sürdürülebilir ve ekonomik bir seçenektir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 88 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!