“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83
Yüksek ve engebeli araziler, özellikle kara ve demir yolu ulaşımında çeşitli güçlüklere neden olur. Topoğrafyadaki bu olumsuzluklar, ulaşım maliyetlerini artırarak ulaşım sistemlerinin gelişmesini yavaşlatır. Ulaşım hizmetlerinin verimlilik ve kalite anlamında yetersiz kaldığı bu alanlarda ekonomik faaliyetler sınırlanır ve buna bağlı olarak yerleşmelerin gelişimi zorlaşır. Yaşanan durum, mevcut nüfusu koruyamaz hâle gelir ve gerçekleşen göç sonucu şehirleşme süreci zayıflar.
Örneğin Karadeniz kıyısında yer alan ve korunaklı bir limana sahip olan Sinop’ta iç kesimlerle ulaşım güçlüğü yaşandığı için ekonomik faaliyetler yeterince gelişmemiştir. Şehirdeki belli başlı sanayi kuruluşları, yakın çevreden temin edilen doğal kaynakları kullanarak üretim yapan orman ürünleri tesisleri ile toprak ve gıda alanında faaliyet gösteren kuruluşlardır. Sinop, ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi amacıyla T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bölgesel teşvik kapsamında 5. kategoriye dâhil edilmiştir. Buna rağmen şehir, arazi özellikleri nedeniyle Türkiye’nin en fazla göç veren illerinden biridir. Sinop’un 1927 yılında yaklaşık 170 bin olan nüfusu, yaşanan dalgalanmalarla birlikte 2021 yılında yaklaşık 218 bin olarak tespit edilmiştir.
2.6. ARA DEĞERLENDİRME
1. Çanakkale Boğazı’nın iki yakası arasındaki ulaşım, yıllar boyu sadece deniz yolu ulaşım araçları ile gerçekleşmiştir. Bilgi, teknoloji ve mühendislik alanındaki gelişmeler neticesinde inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü, ulaşımın kara yolu üzerinden gerçekleşmesine de imkân sağlamıştır.
a) Tabloda 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili verilen ifadelerin hangi başlıkla ilişkili olduğunu belirleyerek gerekli işaretlemeleri yapınız.
- Cevap:
b) 1915 Çanakkale Köprüsü, ilerleyen süreçte bölgedeki yerleşmelerin gelişimini nasıl etkileyebilir?
- Cevap: 1915 Çanakkale Köprüsü, bölgedeki yerleşmelerin gelişimini artırabilir, zira ulaşım sürelerinin kısalması ve erişilebilirliğin artması yeni yatırımları ve nüfus hareketlerini teşvik edebilir.
2. Teknolojideki gelişmelerin, Türkiye’de ulaşım sistemlerine ve yerleşmelere olan etkisini başka örnekler üzerinden açıklayınız.
- Cevap: Teknolojik gelişmeler, Türkiye’de özellikle online alışveriş ve evden çalışma imkanlarının artmasıyla şehirlerarası ulaşım ve yerleşme modelinde esnekliği artırırken, akıllı ulaşım sistemlerinin kullanımı trafik yönetimini iyileştirerek şehir içi yaşam kalitesini yükseltmiştir.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap