Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69

DOKAP Bölgesi; arazi yapısı, ürün çeşitliliği, tarım topraklarının küçük ve parçalı olması bakımından dezavantajlı konumdadır. Buna rağmen bölge, ana geçim kaynakları açısından tarımsal faaliyetlerle ön plana çıkmakta; özellikle çay ve fındık üretiminde ülkede ilk sırada yer almaktadır. Bununla birlikte Tokat (2016), Amasya ve Çorum (2020) illerinin DOKAP Bölgesi’ne dâhil edilmesi bölgenin tarım potansiyelini daha da artırmıştır.

DOKAP Bölgesi, su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahiptir. Bölgede açık deniz avcılığında hamsi, levrek ve çipura; kültür balıkçılığında ise alabalık ön plana çıkmaktadır. DOKAP Bölge Kalkınma Programı kapsamında gerek iç su gerekse deniz balıkçılığı alanında bölgenin katma değerini artıracak çalışmaların yapılması hedeflenmektedir.

Bölge gıda, ağaç ve mantar ürünleri ile mobilya sanayisinde faaliyet gösteren çok sayıda işletmeye ev sahipliği yapmaktadır. Samsun, Trabzon ve Ordu, bölgede yer alan iş yeri sayısının ve bu sektörde çalışan nüfusun en fazla olduğu illerdir. DOKAP Bölge Kalkınma Programı kapsamında oluşturulacak sanayi ve AR-GE ekosistemi çalışmalarıyla bölgenin sanayi altyapısının güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

DOKAP Bölgesi, doğal kaynakları ve yenilenebilir enerji potansiyeli bakımından önemli bir konumdadır. Türkiye genelinde üretilen yenilenebilir enerjinin %16,6’sını karşılayan bölgede en fazla pay sahibi olan ilgili enerji türü ise hidroelektrik enerjisidir (%92,2). DOKAP kapsamında bölgenin enerji üretim altyapısı iyileştirilerek yenilenebilir enerji çalışmaları desteklenmektedir.

Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Belgesi’nde DOKAP Bölgesi’nin geliştirilmesine yönelik çalışmalar bulunmaktadır. Söz konusu belgede yer alan “Yeşil Yol Projesi” ile Samsun’dan Hopa’ya kadar uzanan, yayla ve doğa turizmini geliştirmeyi amaçlayan bir yayla koridoru açılması önerilmektedir. Ayrıca bu proje kapsamında yayla yollarının birbirine bağlanması, kaliteli ve kolay bir ulaşımın sağlanması, turizm potansiyelinin ziyaretçilerin hizmetine sunulması, fiziki altyapının iyileştirmesi ve bölge insanına ait gelir düzeyinin artırılması amaçlanmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!