Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 67

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 67

DAP Bölgesi, Türkiye’de ekili hâlde bulunan tarım topraklarının %1,4’ünü oluşturmaktadır. Bölgede gelir ve istihdam açısından en büyük pay hayvancılığa aittir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye’de ilk sırada yer alan bölgede, 10,5 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı son yedi yılda 13,5 milyona yükselmiştir.

Bölge; olumsuz iklim koşulları, engebeli arazi yapısı, sektörel çeşitliliğin olmaması vb. nedenlerden dolayı sanayi faaliyetleri açısından yeterince gelişmemiştir. Buna karşılık bölgede gıda ürünleri imalatı sektörel anlamda ön planda yer almaktadır. DAP Bölgesi’nde 2020 yılı itibarıyla 27 adet organize sanayi bölgesi, 71 adet de küçük sanayi sitesinin yapımı tamamlanmıştır.

Bölge, sahip olduğu engebeli arazi yapısı nedeniyle enerji potansiyeli anlamında önemli bir konumda yer alır. Gerek yüksek ve eğimli arazi özellikleri gerekse akarsu debilerinin yüksek olması, bölgede hidroelektrik enerji potansiyelini artırmaktadır. Bu kapsamda bölge, elde ettiği %64 oranındaki hidroelektrik enerji ile yenilenebilir enerji üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır.

DAP Bölgesi, maden çeşitliliği ve maden miktarı yönünden zengin bir arazi yapısına sahiptir. Bunda bölge arazisinin oluşumu sırasında meydana gelen volkanik ve metamorfik olaylar etkili olmuştur. Demir, krom, bakır, linyit, kurşun, çinko, Oltu taşı, barit, kaya tuzu, perlit, pomza, feldspat, mermer, altın ve profillit bu bölgede yer alan önemli madenlere örnek verilebilir.

DAP Bölgesi, demir yolu ulaşımı açısından oldukça önemli bir konumda yer almaktadır. Bölgede Ağrı, Hakkâri ve Iğdır dışındaki illere demir yolu ile ulaşım imkânı mevcuttur. Ayrıca bölgenin gelişimine katkıda bulunması beklenen Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının yapımı devam etmektedir. Bununla birlikte 2007’de temeli atılan ve 2017 yılında hizmete açılan Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan (Kars-Tiflis-Bakü) Demir Yolu, bölge için önem arz eden bir başka ulaşım projesidir. Bu proje sayesinde Avrupa’dan Çin’e kadar demir yolu ile kesintisiz yük taşınması sağlanacak ve madencilik başta olmak üzere bölge sanayisinin gelişiminde önemli aşamalar kaydedilecektir.

Bölge; kış turizmi, kültür ve inanç turizmi, termal turizm, eko turizm (yayla turizmi, kuş gözlemi vb.), su sporları (kano, rafting vb.), dağ ve doğa turizmi, av turizmi gibi çok çeşitli turizm faaliyetlerinin geliştirilebileceği bir sahada bulunmaktadır. Bu kapsamda hazırlanan 2023 Türkiye Turizm Stratejisi’ne göre Erzincan, Erzurum, Ağrı, Kars ve Ardahan “Kış Turizmi Gelişim Koridoru”; Bitlis ve Van ise “Urartu Kültür Turizmi Gelişim Bölgesi” olarak belirlenmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!