Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

Karabük’ün Tarihsel Gelişimi

XX. yüzyılın başlarına kadar tarımın temel geçim kaynağı olduğu Karabük, Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli köyünün 13 hanelik bir mahallesi konumundaydı. 1935 yılında hizmete açılan Ankara-Zonguldak arasındaki demir yolunun yakınında bulunan yerleşmeye, demir yolu ile taşımacılığa imkân sağlaması ve kömür yataklarına yakınlığı sebebiyle demir çelik fabrikası kurulması kararlaştırılmıştır. Atatürk’ün talimatıyla 3 Nisan 1937 tarihinde Karabük’te demir çelik fabrikasının temel I eri atılmış, bu sayede nüfusu hızla artan yerleşme 6 Haziran 1995’te Türkiye’nin 78. ili olmuştur.

Küçük bir yerleşim yeri iken hızlı bir sanayileşme ve şehirleşme evresi geçiren Karabük, sosyal yönden de bu çizgiye uygun olarak şekillenmiştir. 1944 yılında Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelerek demir çelik sektöründe istihdam edilen 3.812 kişi, sosyal hayatın şekillenmesinde etkin rol oynamıştır. Bu süreçte köylü işçi aileler ile şehirli işçi aileler arasında birtakım farklılıklar ortaya çıkmıştır. Şehirli işçi ailelerin %70’i, köylü işçi ailelerin de %50’sinin çekirdek aileden oluşması bu duruma örnek verilebilir. Hızlı nüfus artışıyla birlikte şehirde yoğun bir konut talebi ortaya çıkmış, 1969 yılında yaptırılan toplu konutlar ile düzenli bir yapılaşma örneği sergilenmiştir. Ancak şehrin gelişmeye başladığı ilk dönemlerde ortaya çıkan gecekondular, bugün Karabük’ün merkezî alanlarında kısmen de olsa düzensiz yapılar hâlinde varlığını sürdürmektedir.

Karabük’ün şehirleşmesinde rol oynayan bir diğer etken de ilçeleridir. Köklü bir geçmişe sahip olan ve turizm alanında ön plana çıkan Safranbolu, Karabük’ün önemli bir ilçesidir. İlin sosyal ihtiyaçlarını karşılayan ilçede hizmet sektörü önemli gelişme göstermiş; mevcut eğlence merkezleri, lokantalar ve sosyal tesisler bölge geneline yayılmıştır. Sosyal hareketliliğin zayıf olduğu Eflani, Eskipazar ve Ovacık ilçeleri ise dışarıya verdiği yoğun göçlerle dikkat çekmektedir.

Verilen bilgilere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Karabük’te demir çelik fabrikasının kurulmasıyla meydana gelen değişim, sosyal ve kültürel hayatı nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Karabük’te demir çelik fabrikasının kurulması, farklı bölgelerden işçilerin gelmesiyle nüfusun artmasına ve bir sanayi şehri kimliğinin oluşmasına neden olmuş, bu da sosyal ve kültürel yapının çeşitlenmesine ve kentleşme sürecinin hız kazanmasına yol açmıştır.

2. Karabük’te yaşanan hızlı nüfus artışının sosyokültürel etkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Hızlı nüfus artışı Karabük’te toplu konut ihtiyacını doğurmuş, farklı bölgelerden gelen insanların bir arada yaşamasıyla çeşitli kültürel etkileşimler ve sosyal yapılanmalar meydana gelmiştir.

3. Şehirleşmenin Karabük’te ekonomik hayatı nasıl şekillendirdiğini örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Şehirleşme, Karabük’te özellikle konut, ulaşım ve altyapı yatırımlarının artmasına neden olmuş ve demir çelik sanayisinin gelişimi ile şehrin ekonomik büyümesine ivme kazandırmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!