Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27

Doğal süreçlerde değişim ve süreklilik bulunmaktadır. Bu süreçlerde meydana gelen değişiklikler, aynı zamanda doğal yaşamı ve beşerî sistemleri de etkilemektedir. Süper kıtanın oluşumuna yönelik senaryolardan herhangi birinin gerçekleşmesi; iklimler, yeryüzü şekilleri, su alanları, canlı yaşamı gibi birçok unsurun değişimini beraberinde getirecektir. Jeolojik devirlere ait kayıtlar da bu değişimleri kanıtlar niteliktedir. Himalayaların oluşumu, Buzul çağları, endemik ve relikt bitkilerin varlığı, Tethys (Tetis) Denizi’nin yok olması vb. süreçler bu duruma örnek verilebilir. Süper kıta oluşumu ile ilgili öngörülen değişimler, insan ömrüne göre oldukça uzun bir zaman diliminde ve çok yavaş gerçekleşecektir. Bununla birlikte canlılar, değişen şartlara daha uzun sürede uyum sağlayabilecektir.

Doğal ve beşerî çevreyi etkileyen süreçlerden bir diğeri küresel ısınma ve iklim değişikliğidir. Süreç, insan kaynaklı nedenlerle hızlandığı için etkileri bakımından çok daha güçlü hissedilmekte; doğal ve beşerî çevrenin yeni duruma uyumu zorlaşmaktadır. Bu bağlamda küresel iklim değişikliğinin doğal çevre ve canlı yaşamı üzerindeki güncel etkileri gözlemlenebilir niteliktedir. Küresel iklim değişikliği ile ilgili öngörülen senaryolarda da bu değişikliklerin artarak devam edeceği düşünülmektedir.

Küresel Isınma ve İklim Değişikliği

İklim değişikliği, iklimin ortalama durumunda veya değişkenliğinde uzun yıllar boyunca süren istatistiksel değişmeler olarak tanımlanabilir. Bu değişiklikler, doğal süreçler (Güneş’ten gelen enerjinin değişmesi, volkanik faaliyetler vb.) veya beşerî faaliyetlere bağlı olarak gerçekleşir. Beşerî kaynaklı iklim değişikliğinin temelinde 1800’lü yıllardan bu yana kullanımı sürekli artan fosil yakıtlar, aerosol emisyonlarının artması ve arazi kullanımındaki plansızlıklar vardır. Özellikle fosil kaynakların yoğun kullanımı, sera gazı emisyonlarında artışa neden olmaktadır.

Dünya’nın enerji bütçesi, Güneş’ten gelen enerji ile uzaya yansıyan enerji arasındaki farka göre belirlenir. Atmosferin bileşimindeki gazlar söz konusu enerji bütçesinin kontrolünde önemli rol oynamakta ve buna bağlı olarak sıcaklıklar, dolayısıyla iklimler değişmektedir. İnsan faaliyetleri nedeniyle artan sera gazları, uzaya yansıması gereken güneş enerjisini soğurarak sıcaklık artışına neden olmaktadır (Görsel 1.4).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!