Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

Bilim insanları, levha tektoniğine bağlı olarak kıtaların 400-600 milyon yıllık süreçte tek bir kara parçası hâline geldiğini düşünmektedir. Pangea, jeolojik kayıtlara göre “süper kıta” olarak tabir edilen bu kara parçalarının en son oluşanıdır (300 milyon yıl önce). Önümüzdeki 200-250 milyon yıllık süreçte bu döngünün tekrarıyla yeni bir süper kıta oluşacağı ve bahsedilen sürecin yarılandığı varsayılmaktadır. Bir sonraki süper kıtanın oluşumuyla ilgili ise dört temel senaryodan bahsedilmektedir. Bu senaryolara göre oluşabilecek kıtalar “Pangea Ultima, Novopangea, Auri- ca ve Amasia” şeklinde isimlendirilmiştir.

Bilim insanlarına göre Pangea Ultima, Atlas ve Hint okyanuslarının kapanıp Pasifik Okyanusu’nun genişlemesiyle ortaya çıkacaktır. İlerleyen süreçte kuzeye doğru ilerleyen Afrika’nın Avrasya ile çarpışması sonucu mega kıta Euro- africa oluşacak, sonrasında diğer kıtalar da birleşime dâhil olacaktır. Atlas ve Hint okyanusları ise bu kıtalar arasında bir iç deniz olarak kalacaktır.

Verilen bilgilere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Pangea Ultima’nın oluşum sürecinde kıta, dağlık alan ve okyanuslarda nasıl bir değişiklik beklenmektedir?

  • Cevap: Pangea Ultima’nın oluşum sürecinde, Afrika’nın kuzeye doğru hareketiyle Avrasya ile çarpışması ve diğer kıtaların birleşmesi sonucunda mevcut dağ sıraları yükselecek ve yeni dağ sıraları oluşacaktır. Atlas ve Hint Okyanusları küçülürken Pasifik Okyanusu’nun genişlemesi beklenir.

2. Pangea Ultima’nın oluşum sürecinde iklimsel değişiklikler yaşanabilir mi? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, iklimsel değişiklikler yaşanabilir. Kıtaların birleşmesi okyanus akıntılarını ve bu akıntıların iklim üzerindeki etkilerini değiştirebilir, bu da dünya çapında sıcaklık ve yağış modellerinde değişikliklere neden olur. Ayrıca, yeni dağ sıralarının oluşumu yerel ve bölgesel iklimleri etkileyebilir.

3. Süper kıta kuramını ortaya atan bilim insanlarının gerekçeleri neler olabilir?

  • Cevap: Süper kıta kuramını ortaya atan bilim insanlarının gerekçeleri arasında kıtaların geçmiş hareketlerine dair jeolojik ve fosil kayıtları ve levha tektoniğinin mevcut bilgisi bulunmaktadır. Bu kayıtlar, kıtaların milyonlarca yıl boyunca sürekli hareket ettiğini ve zamanla birleşip ayrıldığını göstermektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!