“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 216
Çevre ile ilgili uluslararası anlaşma ve sözleşmeler, çevresel sorunların çözümünde devletleri ortak hareket etmeye yönlendiren ve belirlenen amaç doğrultusunda taraf devletlerin davranışlarını düzenleyen hukuki araçlardır. Söz konusu belgeler; öncelikle çevreyi koruma, doğal kaynaklar üzerindeki insan etkisini yönetme ve insanın çevreye verdiği zararları engellemeye yöneliktir. Özellikle Stockholm Konferansından (1972) sonra çevre bilincindeki artışın ve bu yöndeki küresel çabanın bir sonucu olarak çevre anlaşmalarının sayısında ciddi bir artış kaydedilmiştir. Çevre sorunlarının sınır ötesi etkileri, devletlerin birbirine karşı artan bağımlılığı ve çevre sorunları ile mücadelede iş birliği yapmanın gerekliliği bu belgelerin önemini artırmaktadır. Bu anlaşma ve sözleşmelerden bazıları şunlardır (Görsel 4.6):
Ramsar Sözleşmesi
Sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasını amaçlayan uluslararası bir sözleşmedir. Sözleşmeyi kabul eden devletler; sulak alanların bilinçli kullanılması, Ramsar’a uygun sulak alanlar belirleyerek bu alanların etkin şekilde yönetilmesi ve sınıraşan sulak alanlar ile ortak türler konusunda uluslararası iş birliği yapılması konularında taahhütte bulunmuştur.
Stockholm Konferansı
Küresel çevre sorunlarının boyutları ve tehlikelerine dikkat çekerek tehdidin tüm insanlığa yönelik olduğunu ifade eden ilk dünya konferansıdır. Her insanın sağlıklı bir çevrede yaşama ve çevreyi korumaya ilişkin kararlara katılma hakkı olduğunu vurgulayan Stockholm Konferansının en önemli sonuçlarından biri UNEP’in oluşturulmasıdır.
Rio Konferansı
Konferans, ulusların çevreye duyarlı ve sürdürülebilir yönetim şekilleri benimsemeleri açısından önemli bir adım olmuştur. Konferans sırasında çevre konularının temelini oluşturan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD), Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) imzaya açılmıştır.
Kyoto Protokolü
Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda uluslararası bir sözleşme olan protokol, 1997 yılında imzalanmış ve 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Protokol, küresel iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik Paris Anlaşması’nın devreye girmesiyle 2020’den sonra işlevini yitirmiştir.
Rotterdam Sözleşmesi
Sözleşme; bazı tehlikeli kimyasallarla ilgili bilgi alışverişini kolaylaştırmak, uluslararası ticarette karar verme süreci oluşturmak, bu tür kimyasalların insan sağlığına ve çevreye verebilecekleri olası zararları önleyerek çevreyle uyumlu şekilde kullanılmalarını sağlamak amaçlarını taşımaktadır.
Paris Anlaşması
Anlaşma, küresel iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel sosyoekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesini ve sıcaklık artışının Sanayi Devrimi öncesinde olduğu gibi 2 °C’nin altında tutulmasını hedeflemektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 216 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap