Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167

Önemli ulaşım yatırımlarından olan İstanbul Havalimanı’nın kıtalar arası ulaşıma sunacağı katkı sayesinde Türkiye’nin stratejik önemini artırması beklenmektedir. 1915 Çanakkale, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri ile Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında yapılan transit ticaretin gelişmesinde etkin rol oynayacağı öngörülmektedir. Çin’den Avrupa’ya uzanan ve önemli bir bölümünün de Türkiye’den geçtiği İpek Yolu’nun, yapımı tamamlanan “Demir İpek Yolu” güzergâhı ile tekrar canlandırılması beklenmektedir. Ayrıca Türkiye, Hazar Denizi Havzası’nda üretilen petrolün (Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana İhraç Ham Petrol Boru Hattı) ve Azerbaycan’da çıkarılan doğal gazın (TANAP) Avrupa’ya taşınmasında kilit role sahip bir ülkedir. Bunların yanı sıra Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve ulaşım açısından son derece önem arz eden İstanbul ve Çanakkale boğazlarına sahip olması, ülke jeopolitiğini önemli kılan diğer hususlara örnek verilebilir.

Küresel üretimde Asya ekonomilerinin dünya ekonomisi içindeki payının giderek arttığı bir süreç yaşanmaktadır. Yaşanan küresel dönüşüm süreci içerisinde Asya’da üretilen malların Batı pazarlarına en hızlı ve en ucuz şekilde ulaştırılması hayati önem taşımaktadır. Batı Asya limanlarının kapasitesi ve altyapıları, hızla gelişen ticaret hacmi karşısında yetersiz kalmıştır. Bu durum yeni sevkiyat rotası arayışını beraberinde getirmiştir. Bu arayış sürecinde Avrasya ve Karadeniz Bölgesi’nin kara ve demir yolları son derece önem kazanmıştır. Meydana gelen değişim ve dönüşüm süreci, tarihî öneme sahip İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması ve bu güzergâh üzerinde bulunan ülkelerin küresel ekonomik sisteme entegre edilmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır.

Verilen bilgilere göre aşağıdaki soruyu cevaplayınız.

Türkiye’nin coğrafi konumu göz önüne alındığında küresel ekonomide yaşanan dönüşümün ülke jeopolitiğine yansımaları nasıl olacaktır? Düşüncelerinizi örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye’nin stratejik konumu, küresel ekonomideki dönüşümle birlikte önemli ticaret yolları ve enerji koridorları üzerinde bir merkez haline gelmesini sağlamakta, böylece hem transit ticarette hem de enerji nakliyatında bir köprü görevi görmektedir.

3.3. ARA DEĞERLENDİRME

Tabloda verilen bölgelerle Türkiye arasındaki jeopolitik ilişkileri ilgili boşluklara yazınız.

  • Cevap:

Kafkasya: Türkiye, stratejik konum ve ortak etnik bağlar nedeniyle Kafkasya bölgesi ile güçlü siyasi ve ekonomik ilişkiler geliştirmiştir.

Balkanlar: Türkiye, tarihi ve kültürel bağlar sayesinde Balkan ülkeleriyle yakın diplomatik ilişkiler sürdürmekte ve bölgesel istikrarın desteklenmesine katkıda bulunmaktadır.

Türk Cumhuriyetleri: Türkiye, dil, tarih ve kültür paylaştığı Türk Cumhuriyetleri ile yoğun ekonomik, sosyal ve siyasi iş birlikleri yürütmektedir.

Orta Doğu: Türkiye, enerji güzergahları ve güvenlik meseleleri nedeniyle Orta Doğu ile kritik jeopolitik bağlantılara sahiptir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 167 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!