Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 151

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 151

Ferdinand Magellan (Ferdinand Macellan), sürekli batıya giderek Dünya’nın etrafını dolaşabileceğini kanıtlamak için 1519 yılında ispanya’dan yola çıkmıştır. Güney Amerika kıyılarından hareket ederek önce Macellan Boğazı’na, sonra da Büyük Okyanus’a ulaşmıştır (Harita 3.2). Büyük Okyanus’ta ilerleyerek Filipin adalarına gelen Magellan burada hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine ikinci kaptan olan Sebastian del Cano (Sebastiyan del Kano), seferi tamamlayarak 1522 yılında İspanya’ya ulaşmayı başarmıştır. Bu seyahat neticesinde o dönemlerde Avrupa’nın en çok tartıştığı konulardan biri olan Dünya’nın yuvarlak olduğu görüşü kanıtlanmıştır.

Denizaşırı yolculuklar, öngörülen amaçlar doğrultusunda yeni kıtalar ve ticaret yollarının keşfedilmesiyle sonuçlanmıştır (Harita 3.3). Bu durum, kıtalar ve okyanusların jeopolitik yönden önemli değişikliklere uğramasına neden olmuştur. Örneğin Ümit Burnu’na ulaşılmasıyla Türklerin elindeki ticaret yolları ve Akdeniz su yolu önemini yitirmiş, Amerika’nın keşfi sonrasında ise Atlas Okyanusu önemli bir güzergâh hâline gelmiştir.

Portekiz ve ispanya öncülüğünde başlayan coğrafi keşifler, yeni deniz yolları ve kara parçaları üzerinde bulunan zenginliklerin daha ucuz bir şekilde Avrupa’ya taşınmasını sağlamıştır. Ancak keşfedilen bölgeler üzerinde hâkimiyet kurma isteği, ülkeler arasında çeşitli anlaşmazlıkların yaşanmasına neden olmuştur. Bu anlaşmazlıkların çözümü için ispanya ile Portekiz arasında yapılan anlaşmaya göre Atlas Okyanusu’nun doğusundaki yerler Portekizlilere, batısındaki yerler ise İspanyollara bırakılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 151 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!