Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

Bursa’da bir eski cami avlusu, Küçük şadırvanda şakırdayan su; Orhan zamanından kalma bir duvar… Onunla bir yaşta ihtiyar çınar Eliyor dört yana sakin bir günü. Bir rüyadan arta kalmanın hüznü İçinde gülüyor bana derinden. Yüzlerce çeşmenin serinliğinden Ovanın yeşili göğün mavisi

Ve mimarilerin en ilahisi.

Bir zafer müjdesi burada her isim: Sanki tek bir anda gün, saat, mevsim Yaşıyor sihrini geçmiş zamanın Hâlâ bu taşlarda gülen rüyanın. Güvercin bakışlı sessizlik bile Çınlıyor bir sonsuz devam vehmiyle. Gümüşlü: bir fecrin zafer aynası, Muradiye, sabrın acı meyvası,

Osmanlı Devleti’nin yönetim merkezlerinden biri olan ve birçok medeniyeti bağrına basan Bursa; doğal güzellikleri, manevi değerleri, tarihî ve kültürel unsurları bakımından oldukça önemli bir şehirdir. “Yeşil Türbe, Ulu Cami, Hanlar Bölgesi, Cumalıkızık, Uludağ, Gölyazı, İznik, Hacivat ve Karagöz, kılıç kalkan oyunu, kestane şekeri ve ipekli dokuma” Bursa’nın sahip olduğu değerlerden bazılarıdır. Aynı zamanda bu şehrin birbirinden güzel her bir değeri birçok araştırmaya, övgü ve şiire ilham kaynağı olmuştur. Nitekim A. Hamdi Tanpınar da ilham aldığı bu şehre aynı nazarla bakmış; şehrin doğal, tarihî ve kültürel güzelliklerini zaman ve mekân algısı bağlamında dizelerinde mükemmel bir şekilde dile getirmiştir.

Türkiye; birbirinden farklı yeryüzü şekilleri, zengin tarihi, kültürel özellikleri ve birçok medeniyete ait unsurları barındırması ile dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Bu açıdan oldukça geniş imkânlara sahip olan Türkiye’de neredeyse her şehrin kendine ait doğal ve kültürel miras unsurları bulunmaktadır. Bahsi geçen kültürel miras ögeleri, somut olan ve somut olmayan kültürel miras unsurları şeklinde ikiye ayrılır. Somut olan kültürel miras ögeleri; tarihî kentler, binalar, arkeolojik sitler, kültürel alanlar (manzaralar), kültürel nesneler veya taşınabilir kültür varlıklarını içerir. Somut olmayan kültürel miras ögeleri ise toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin kendilerine ait kültürel miras ögelerinin bir parçası olarak tanımladıkları uygulama, temsil, anlatım, bilgi, beceri, bunlara ilişkin araç gereç ve kültürel mekânları ifade eder.

Geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprü kuran kültürel miras aynı zamanda bir toplumun tarihini ve millî kimliğini temsil eder. Türkiye, sahip olduğu doğal ve kültürel miras unsurlarını korumak ve geleceğe taşımak amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalardan bir tanesi de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) ile yürütülen iş birliğidir. Ayrıca uluslararası düzeyde önem arz ederek takdire ve korunmaya layık görülen doğal oluşum, anıt ve sitlere UNESCO tarafından “Dünya Mirası” statüsü verilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!