Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 82

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 82

2. Ulaşımın Ekonomiye Etkisi

Yeryüzünde ulaşımdan etkilenmeyen ve ulaşıma bağlı olmayan hiçbir ekonomik etkinlik düşünülemez.

Sanayileşmede ulaşım, temel rolü oynamaktadır. Çünkü ham maddelerin fabrikalara, üretilen ürünlerin ise pazara ulaştırılması, ulaşıma bağlıdır (Fotoğraf 2.34). Bu nedenle sanayi merkezleri, ulaşıma elverişli yerlerde kurulmuştur. Örneğin İstanbul ve İzmir gibi sanayi merkezlerinin kara, demir, deniz ve hava yolu bağlantıları bulunmaktadır.

Maden arama, çıkarma, işleme ve üretilenlerin pazara ulaştırılması işlemine kadar bütün etkinlikler, ulaşım sayesinde gerçekleşmektedir. Aynı şekilde tarım ve hayvancılık etkinliklerinden elde edilen ürünlerin tüketim merkezlerine ulaştırılması da ulaşım etkinliğine bağlıdır. Buna göre ticaret de ulaşım sayesinde gerçekleştirilen ekonomik etkinliklerdendir.

Ticaret etkinliği birinci derecede ulaşıma bağlıdır. Çünkü bir ticaret merkezinin etkileşimde bulunduğu alan diğer bir deyimle hinterlandı ne kadar genişse o yerde ticaret de o kadar gelişmektedir. Örneğin ulaşım ağları çok gelişmiş olan İstanbul, Türkiye’nin en büyük ticaret merkezidir.

Ulaşıma bağlı olan ekonomik etkinliklerden biri de turizmdir. Turistik yerlere ulaşmak için bu yerlerle ulaşımın kolay sağlanması gerekmektedir. Buna göre ulaşım geliştikçe turizm de gelişmektedir.

Okuma Metni

ULUSLARARASI TURİZM ULAŞTIRMASININ AKIŞ YÖNÜ VE DAĞILIŞ DOKUSU

Günümüzde insanların çeşitli nedenlerle yer değiştirme hareketinde “turizm amaçlı” kısa süreli göçler önemli bir yer kaplamaktadır. Çünkü turizm, insanların devamlı yaşadıkları yerin sınırları dışına çıkıp seyahat etmeleri ile başlamaktadır. Seyahati mümkün kılan ulaşım, turizmi tamamlayan bir eleman durumundadır. Yakın tarihlere kadar askeri ve ekonomik ihtiyaçlara göre şekillenmiş olan ulaştırma sistemleri ve onların araçları, turizmin gittikçe büyüyen ekonomik değeri karşısında turizm temelli değişimlere sahne olmaktadır. Şöyle ki ticari ulaştırma sistemleri mal ve hizmetleri tüketicinin bulunduğu yere taşırken turizm ulaştırma sistemleri ise tüketicileri turistik mal ve hizmetlerin üretim ve tüketiminin yapıldığı yere taşımaktadır.

Bir bölgenin turizm kaynakları ve sunulan hizmetler, eğer turist oraya erişebilirse değer kazanmaktadır. Ulaşım kolaylıkları bir yerde turizmin doğuşunu ve gelişmesini teşvik ederken gelişen turizm de o bölgede ulaşım altyapısının iyileştirilmesine yol açarak hizmet kalitesini artırmakta ve sonuçta bölgesel sosyoekonomik kalkınma gerçekleşmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!