Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 53

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 53

Göçler Artacak

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre dünya nüfusu 2020 ile 2040 arasında 1,4 milyar artacak ve bu büyümenin neredeyse tamamı istihdam, barınma, eğitim ve sağlık hizmetlerinde büyük ölçekli kazanımlar sağlama konusunda en az yetenekli ve gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecek. Bu sınırlamalar, sınırlı miktarda arazi ve diğer kaynaklarla birleştiğinde daha fazla göçü teşvik edecektir.

1950-1980 Dönemi Türkiye’de Kentleşme Hareketleri

1950’yi izleyen yıllar Türkiye’de kentleşmenin çok hızlandığı bir dönemdir. Söz konusu dönemde, bir yandan mevcut kentlerin nüfusu hızla artarken diğer yandan da çok sayıda yerleşim yeri, nüfusu arttığı için kent statüsü kazanmıştır.

1950-1980 dönemindeki kentleşme hareketlerini bir önceki dönemden ayıran en önemli fark, kentlerin doğal nüfus artışından çok kırsal alandan kentlere yönelik göçlerle büyümeleri olmuştur. Nitekim 1950 öncesi dönemde toplam ve kentsel nüfus artışları arasında belirgin bir fark bulunmazken 1950’den sonra kentsel nüfus artışının toplam nüfus artışını bir hayli geride bıraktığı gözlenir. Tüm bu rakamlar, kentsel nüfustaki artışın en az yarıdan fazlasının göçlerden kaynaklandığı yönündeki görüşleri de desteklemektedir.

Kırsal kesimdeki hızlı nüfus artışı, makineleşmenin etkisi ve toprak dağılımındaki dengesizlikler, 1950’den sonra kırsal nüfusu kentlere iten temel faktörler olmuştur. Bu dönem öncesinde yalnız başkent Ankara’da yaşanan yıllık %6’lık nüfus artış hızı, Türkiye’nin tüm büyük kentlerinde yaşanmaya başlamıştır. Kırsal kesimde, 1950’den itibaren ortaya çıkan bu gelişmelere karşılık, yine aynı tarihten itibaren Türkiye’nin hızlı bir sanayileşme içine girmesi kentleşme hareketlerinde “çekici faktörler” olarak bilinen koşulları hazırlamıştır. Bu tarihten sonra gerçekleştirilen sanayi yatırımlarının genellikle büyük kentlerde yoğunlaşması kırsal nüfusun başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi büyük kentlere göç etmesine neden olmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!