Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 48

“12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 48

Eskimolar, kullandıkları araç ve gereçlerin önemli bir kısmını, avladıkları hayvanlardan üretirler. Örneğin avlanmak için kullandıkları zıpkınların uçları, kemikten yapılmaktadır. Avlanmak için ayrıca mızrak ve ok kullanmaktadırlar. Dikiş için iplik Ren geyiklerinin sırt kısmındaki sert sinirlerden, iğne ise kemiklerden elde edilmektedir.

Eskimolar, ulaşım amacıyla köpeklerin çektiği kızaklardan yararlanmaktadırlar (Fotoğraf 2.8). Deniz ulaşım araçları ise hayvan derilerinden yapılmış kayıklardır.

Bazı şehirlerde baskın olan ekonomik faaliyet kolları sanayi ve hizmet sektörleridir. Bu tür yerleşmeler, önemli çekim merkezleridir ve yoğun olarak göç alırlar. Bu durum, farklı kültürler arasında bir etkileşim sağlamaktadır. Sanayi ve hizmet sektörlerinin gelişmiş olduğu şehirlerde iş olanakları fazladır. Bu nedenle iş bölümü yapılırken yetenek, deneyim ve eğitim gibi faktörlerin yanı sıra engelli insanların da istihdam edilmesine önem verilmektedir. Bu tür yerleşmelerde nüfusun fazla olmasından dolayı evler çoğunlukla çok katlı binalarda bulunmakta ve trafik sorunları yaşanmaktadır. Sanayi ve hizmet sektörlerinin gelişmiş olduğu şehirlerde eğitim ve refah düzeyi yüksektir. Bu tür yerlerde kültür, sanat ve spor faaliyetleri gelişmiştir. Bu faaliyetler organize edilirken yaş, cinsiyet ve engellilik durumları da göz önünde bulundurulmaktadır.

Etkinlik

Aşağıdaki metni okuyarak Ankara’da ekonomik olarak meydana gelen değişimin sosyal ve kültürel yaşamı nasıl etkilemiş olduğunu yorumlayınız. Bu konudaki düşüncelerinizi kısaca defterinize yazınız. Yazdığınız metni sınıfta okuyunuz.

ANKARA’DA EKONOMİK DURUM

Cumhuriyet’ten önceki Ankara, Ankara Kalesi ve çevresinde kurulmuş 30.000 nüfuslu bir kent idi. İlin başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktan ibaret olduğu için tarımsal ve hayvansal malların alım satımı ile sınırlı bir ticaret söz konusu idi. Cumhuriyet’in ilk yılları ile birlikte Ankara’da bu durgun dönem sona ermeye başlamıştır. Modern bir başkentin sağlaması gereken hizmetler için zorunlu olan altyapı ve diğer hizmetler ticari hayatı canlandırmıştır. Bunun yanı sıra inşaat malzemelerini karşılamaya yönelik küçük imalathaneler kurulmuştur. Makina ve Kimya Endüstrisi ve Etibank gibi kamu sanayi kuruluşlarının ve bunlara bağlı fabrikaların Ankara’da kurulmuş olması, bu fabrikalara yan sanayi olarak çalışan küçük boyutlu özel işletmelerin kurulmasını teşvik etmiştir.

Bu tür gelişmeler, diğer yerleşim merkezlerinden Ankara’ya iç göçü başlatmıştır. Böylece Ankara’da sanayileşme ve artan nüfus birbirinin hem sebebi hem de sonucu olmuştur. Bugün Ankara Türkiye genelinde sanayileşmiş iller arasında yer almaktadır.

  • Cevap: Ankara’nın Cumhuriyet ile birlikte sanayileşme sürecine girmesi, şehrin sosyal ve kültürel yapısında çeşitliliği ve dinamizmi artırmıştır. İç göçle gelen farklı kültürlerin etkileşimi, başkentin kültürel zenginliğini ve sosyal dokusunu genişletmiştir.

12. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!