Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sanayinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 2. Ünite Beşeri Sistemler Sayfa 187, 188 Sanayinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sanayinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

Sanayinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ölçme ve Değerlendirme

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 187 Cevabı

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Türkiye’nin en çok ihraç ettiği maden hangisidir?

  • Cevap: Mermer

2. Petrol çıkarılan illerin başlıcaları hangileridir?

  • Cevap: Adıyaman, Diyarbakır, Siirt ve Batman

3. Ereğli ve Karabük’te demir çelik fabrikası kurulmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Enerji kaynağına (taş kömürü) yakınlık.

4. Bir maden yatağını işletmek için hangi koşullar gerekir?

  • Cevap: Rezervinin çok, tenor oranının yüksek, işletilmesinin ekonomik olması gerekir.

5. Asbest hangi alanlarda kullanılır?

  • Cevap: Çimento sanayisinde, ısıya dayanıklı ürünlerin üretiminde, basınca dayanıklı boru ve fren balatalarının yapımı ile kâğıt, kimya ve boya sanayisinde kullanılmaktadır.

6. Ham maddeye yakın yerlerde kurulan kâğıt fabrikaları hangileridir?

  • Cevap: Aksu (Giresun), Çaycuma (Zonguldak), Taşköprü (Zonguldak), Balıkesir, Dalaman (Muğla) ve Taşucu (Mersin) kâğıt fabrikaları

7. Türkiye’de demir çıkarılan başlıca yerler nerelerdir?

  • Cevap: Divriği, Hasançelebi, Hekimhan, Niğde, Bingöl ve Kesik köprü

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Susurluk, Bigadiç, Mustafakemalpaşa, Seyitgazi ve Emet’te bor mineralleri çıkarılmaktadır.
2. İskenderun’da demir çelik fabrikası kurulurken ulaşım koşulları göz önünde bulundurulmuştur.
3. Taş kömürü üretimi, iç tüketimi karşılayamamaktadır.
4. Türkiye, fosfat üretimi bakımından kendine yeten bir ülke değildir.
5. Türkiye’de doğal gazın çıkarıldığı merkezler Hamitabat ve Mardin’dir 
6. Krom Elâzığ, Muğla, Bayburt, Mersin, Kayseri, Balıkesir ve Eskişehir illerinin sınırları içinden çıkarılmaktadır.
7. Türkiye’de tuz, kaya tuzu yataklarından, göllerden ve denizden elde edilmektedir.
8. Türkiye’de ilk rüzgâr santrali İzmir ili sınırları içinde kurulmuştur.

C. Haritaya göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. II numaralı yer hangi madenin rezervi bakımından dünyada ilk sırada yer almaktadır? Türkiye ekonomisi açısından bu madenin önemi nedir?

  • Cevap: Bor, bu maden dünyadaki neredeyse her teknolojide kullanılmaktadır. Geleceğin en önemli madenlerinden biridir.

2. I numaralı yerde sanayinin gelişmiş olmasında etkili olan başlıca faktörler nelerdir?

  • Cevap: Sermaye, Ulaşım, Pazar ve iş gücü gibi koşulların son derece elverişli olmasıdır.

3. III ve IV numaralı yerler hangi yer altı kaynakları bakımından ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaktadır?

  • Cevap: Ergani-Demir /  Yatağan / Krom üretiminde önemli paya sahiptir.

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı

1. Türkiye’nin en çok mermer ihraç ettiği ülke aşağıdakilerden hangisidir?
A) ABD
B) Irak
C) Rusya
D) İran
E) Çin

  • Cevap: E

2. I. Bakır – Murgul
II. Krom – Soma
III. Demir – Divriği
IV. Boksit – Keçiborlu
Yukarıdaki maden ve madenin çıkarıldığı şehir eşleştirmelerinden hangileri doğrudur?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: B

3. Aşağıdakilerden hangisinde bir sanayi kolu, kurulduğu yer ve kurulma nedeni yanlış eşleştirilmiştir?

  • Cevap: D

4. • Petrol ve doğal gaz aramalarında sondaj çamuru olarak kullanılır.
• Doğada sıvı hâlde bulunan tek madendir.
• Bitkisel ve hayvansal atıklar ile çöplerden elde edilen enerji kaynağıdır.
• En yüksek potansiyeli ülkemizin güneyinde bulunan enerji kaynağıdır.
Bazı özellikleri belirtilen doğal kaynaklar arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Linyit
B) Cıva
C) Biyogaz
D) Güneş enerjisi
E) Barit

  • Cevap: A

5.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisinin rüzgâr enerjisi potansiyeli daha yüksektir?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: A

6. Aşağıdakilerden hangisinde bir sanayi kuruluşu ham madde kaynağına yakın yerde kurulmamıştır?
A) Pamuklu dokuma – Nazilli
B) Alüminyum – Seydişehir
C) Mobilya – Ankara
D) Petrol rafinerisi – Batman
E) Bakır işletmesi – Murgul

  • Cevap: C

7. Aşağıdakilerden hangisi petrol çıkarılan illerden değildir?
A) Siirt
B) Diyarbakır
C) Hakkâri
D) Batman
E) Adıyaman

  • Cevap: C

8.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisinin güneş enerjisi potansiyeli daha azdır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: D

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 187, 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap