Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 1. Ünite Doğal Sistemler Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 1. Ünite Doğal Sistemleri Sayfa 43, 44 1. Ünite Doğal Sistemler Ölçme ve Değerlendirme Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 1. Ünite Doğal Sistemler Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

1. Ünite Doğal Sistemler Ölçme ve Değerlendirme

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 43 Cevabı

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Kıta hareketleri, biyoçeşitliliği nasıl etkilemektedir?

  • Cevap: Ayrılan kıtalar, canlılar arasındaki etkileşimi engeller ve canlıların göç yollarını kapatır. Birleşen kıtalarda yaşayan canlılar arasında etkileşim başlar.

2. Savan biyomundaki başlıca hayvan türleri hangileridir?

  • Cevap: Zebra, zürafa, babun, aslan, çita, bizon, firavun faresi, deve kuşu, timsah, geyik ve antilop, savan biyomundaki hayvanların başlıcalarıdır.

3. Ekosistemi oluşturan canlı grupları hangileridir?

  • Cevap: Ekosistemdeki canlı türleri üretici, tüketici ve ayrıştırıcılardan oluşur.

4. Su döngüsünün canlılar üzerindeki etkileri nelerdir?

  • Cevap: Su döngüsü, suyun tükenmesini engeller ve canlıların yaşamasını sağlar.

5. Karbon hangi ortamlarda bulunmaktadır?

  • Cevap: Karbon atmosferde, bazı kayaçların yapısında, suda ve canlıların bünyesinde bulunur.

6. İnsanlar oksijen döngüsüne nasıl müdahale etmektedir?

  • Cevap: Yangınlar, fosil yakıtların yakılması ve bitki örtüsünün tahribatı oksijen döngüsüne müdahaledir.

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Genler, türler ve ekosistemlerin çeşitliliğine biyoçeşitlilik denir.
2. Sürekli yeşil kalan ve geniş yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar yağmur ormanları biyomunun bitki örtüsüdür.
3. Toprak, canlıların yeryüzündeki dağılışını etkileyen fiziki faktörlerdendir.
4. Karbondioksit, ekosistemi oluşturan cansız faktörler içinde kimyasal ve inorganik ögelerdendir.
5. Ekosistemdeki enerji akışı tek yönlüdür.
6. Okyanuslardan atmosfere geçen ve aerosol olarak adlandırılan tuzlar, bulut oluşumunu sağlar.

C. Haritaya göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. I numaralı bölgede görülen biyom hangisidir? Bu bölgenin hayvan topluluklarına örnek veriniz.

  • Cevap: Ekvator, Savan biyomu. Antiloplar, Aslanlar, filler

2. Kaç numaralı yerde ormanlardan dolayı oksijen üretimi daha fazladır?

  • Cevap: 1 numaralı yerde Kanada ve civarı ormanlıktır.

3. Kaç numaralı yerin sanayileşmeden dolayı karbon üretimine etkisi daha fazladır?

  • Cevap: 2 numaralı yerin etkisi daha fazladır. Çünkü Avrupa sanayileşmiştir.

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 44 Cevabı

1. I. Şimşek ve yıldırım
II. Toprak erozyonu
III. Nitrifikasyon bakterileri
IV. Orman yangınları
Yukarıdakilerden hangileri azotun bitkiler tarafından kullanılır duruma gelmesini sağlar?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: B

2. Tavşan, tilki, kokarca, kurt, puma, çakal, yabani koyun ve yabani keçi aşağıdaki biyomlardan hangisinin hayvan topluluklarıdır?
A) Tundra biyomu
B) Savan biyomu
C) Çalı biyomu
D) Yağmur ormanları biyomu
E) Dağ biyomu

  • Cevap: C

3.Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangi ikisi benzer biyomlardır?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: A

4. Ekosistemlerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Ekosistemdeki canlı ögeler üretici, tüketici ve ayrıştırıcılardan oluşur.
B) Güneş’ten gelen enerjinin bir kısmı, fotosentez sırasında besinlerde depolanır.
C) Canlılar hava küre, su küre ve taş küre ile sürekli etkileşim hâlindedir.
D) Ekosistemdeki her madde yalnızca bir kez kullanılmaktadır.
E) Canlıların kullandığı enerjinin bir kısmı çevreye ısı olarak yayılır.

  • Cevap: D

5. Aşağıdaki durumlardan hangisinde oksijen miktarı artar?
A) Atmosferdeki suyun fotolizi
B) Fosil yakıtların oluşumu
C) Orman yangınları
D) Sindirim sırasında besinlerin yakılması
E) Karbonatlı kayaçların oluşması

  • Cevap: E

6.İzohips haritasında akarsu boyunca numaralarla gösterilen yerlerden hangisinde biyoçeşitlilik daha fazla olur?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: A

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 43, 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap