Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 207 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207

KEI’nin organlarından biri olan Karadeniz Ekonomik işbirliği Iş Konseyi (KEIK) 1993 tarihinde oluşturulmuştur. KEİK, ülkeler arasındaki ticari ve sanayi iş birliğini geliştirmeye yönelik faaliyet göstermektedir. Her ülkeyi temsilen bir üyenin bulunduğu Yönetim Kurulunda belirlenen konular çerçevesinde çalışma grupları oluşturulabilmektedir.

Türkiye, kuruluşunda aktif rol aldığı KEİ’nin faaliyetlerine aktif katılım sağlamakta ve sekretaryasına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca uluslararası toplumun Karadeniz’e olan ilgisinden dolayı Türkiye, KEİ çerçevesinde somut iş birliği projelerinin hayata geçirilmesi için çalışmakta ve örgütün etkinliğinin daha da artırılması için yoğun çaba sarf etmektedir. KEİ Deklarasyonu’nda ilgili organizasyon, teşebbüs ve firmaların da katılımıyla aşağıda belirtilen alanlarda ortak projeler geliştirilmesi hedeflenmiştir.

• Ulaştırma-haberleşme (altyapıyla ilgili bölümleri de kapsamak üzere)
• Bilişim
• iktisadi ve ticari bilgi alışverişi (istatistikler dâhil)
• Ürünlerin standardizasyon ve sertifikasyonu
• Enerji
• Madencilik ve ham mineral malzemelerin işlenmesi
• Turizm
• Tarım ve tarıma dayalı sanayi
• Hayvansal ve sıhhi koruma
• Sağlık ve eczacılık
• Bilim ve teknoloji

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT); 8 Aralık 1991 tarihinde Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ve Ukrayna arasında yapılan anlaşma ile oluşturulmuş bölgesel bir örgüttür. BDT’ye 21 Aralık 1991 tarihinde Azerbaycan, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan katılmıştır. 1993 yılında Gürcistan’ın da katılımıyla örgütün üye devlet sayısı 12’ye yükselmiştir. Ancak önce Türkmenistan’ın tam üyelikten çekilmesi daha sonra da Gürcistan (2009) ve Ukrayna’nın (2014) topluluktan ayrılmasıyla üye sayısı 9’a düşmüştür (Harita 3.14). Bağımsız Devletler Topluluğu, siyasi bir örgüt olarak kurulmasına rağmen zamanla üye ülkeler arasında yapılan ekonomik iş birliği ve ortaklık anlaşmalarıyla ekonomik bir özellikte kazanmıştır. BDT; sahip olduğu yaklaşık 240 milyonluk nüfus, dünyadaki toplam kaynakların % 25’i, sanayi potansiyelinin de %10’u ile günümüzde önemli bir güç hâline gelmiştir.

Türkiye; BDT’ye üye olmamasına rağmen gerek üye ülkeler arasında Türk Cumhuriyetleri’nin yer alması, gerekse Rusya ile olan stratejik ortaklıktan dolayı toplulukla olumlu ilişkiler geliştirmiştir. Son yıllarda Türkiye ile üye ülkeler arasında ekonomik iş birliğini artırmaya yönelik bazı anlaşmaların yapılması dış ticaret hacminde artış sağlamıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 207 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!