Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 22 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Yıldırım Yayınları

Volkan konilerinin ağız kısmında yer alan çoğunlukla huni biçimindeki çukurluğa krater denir. Kaldera ise kratere göre daha geniş çanaklardır. Bunlar, patlama ya da çökme sonucunda kraterin genişlemesiyle meydana gelmektedir. Magmadaki gazların, yeryüzüne yakın yerlerde sıkışarak patlaması sonucunda meydana gelen çanaklara ise maar denir. Bu çanakların çapları 10 metre ile 8.000 metre, derinlikleri ise 10 metre ile 400 metre arasında değişir. Örneğin Alaska’da çok sayıda maar yer almaktadır. Bunlardan göl hâlindeki Devil (Deyvıl) Maarı, yeryüzündeki en büyük maarlardan biridir.

Derinlik Volkanizması

Magmanın, yeryüzüne doğru yükselirken yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde yavaş yavaş soğumasıyla oluşan şekillere derinlik volkanizması denir. Batolit, lakolit, dayk ve sill bu şekillerin başlıcalarıdır (Şekil 1.10). Batolit, iç püskürük şekillerin en büyüğüdür. Magmanın büyük kütleler hâlinde yeryüzüne doğru sokulurken soğuması sonucunda oluşmaktadır. Lakolit; batolitten küçük, mantara benzer oluşumlardır. Magmanın yeryüzüne sütunlar hâlinde yükselirken soğuması sonucunda dayk oluşmaktadır. Sill ise tabakalar arasına yatay yönde sızan magmanın soğumasıyla meydana gelmektedir. Volkanik olaylara daha çok levha sınırlarında rastlanmaktadır. Özellikle Büyük Okyanus kıyıları aktif volkanların yoğun olduğu yerlerin başında gelmektedir. Bu nedenle Büyük Okyanus kıyılarına “Ateş Çemberi” denilmektedir. ABD, İzlanda, İtalya, Japonya, Malezya, Filipinler ve Endonezya aktif volkanların bulunduğu ülkelerin başlıcalarıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!