Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 21 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları Yıldırım Yayınları

Kırılma sonucu yükselen yerlere horst, çöken kısımlara graben denir (Şekil 1.9). Ege kıyılarına dik uzanan dağlarımız, kırılmalar sonucunda oluşmuştur.

c. Volkanizma

Magmanın yer kabuğundaki çatlaklar boyunca yeryüzüne doğru hareketine volkanizma denir. Magmanın yeryüzüne ulaşmasıyla yüzey volkanizması meydana gelmektedir. Yeryüzüne yükselen magma, bazen yüzeye yakın yerlerde yavaş yavaş soğumakta ve derinlik volkanizmasını oluşturmaktadır.

Yüzey Volkanizması

Magmanın yeryüzüne ulaşmasıyla gerçekleşen yüzey volkanizması sırasında katı, sıvı ve gaz hâlindeki maddeler çıkmaktadır. Çapları 2 mm’den küçük olan katı maddelere tüf denir. Çapları 2 mm ile 64 mm arasında değişen katı maddeler lapilli olarak adlandırılır. Volkan bombalarının çapları ise daha büyüktür. Bu maddelerin tamamı piroklastik maddeler olarak tanımlanmaktadır. Volkanik faaliyet sırasında çıkan sıvı hâldeki maddeler lav olarak adlandırılır. Magmadan yeryüzüne ulaşan gazların başlıcaları ise karbondioksit, hidrojen sülfür, azot ve kükürtdioksittir. Yüzey volkanizması sonucu oluşan yer şekillerinin başlıcaları volkan konisi, krater, kaldera ve maardır.

Volkanik faaliyet sonucunda çıkan katı maddelerin ve lavların üst üste birikmesiyle volkan konileri meydana gelmektedir. Bunların bir kısmı tepeleri, bir kısmı da dağları oluşturmaktadır. Örneğin Vezüv (İtalya) (Fotoğraf 1.4), Mayon (Filipinler), Süphan ve Nemrut gibi dağlar birer volkan konisidir. Kula (Manisa) çevresinde de çok sayıda ve tepe hâlinde volkan konileri yer almaktadır. Konileri oluşturan lavların akıcılığı daha fazla ise daha geniş bir alana yayılır ve genişliği fazla olan volkan konileri oluşturur. Bu tür konilere kalkan ya da Hawai tipi koniler denir. Akıcılığı az olan lavlar, geniş bir alana yayılamaz ve yüksekliği fazla olan koniler oluşturur. Bu tür volkan konileri Volkano tipi koni olarak adlandırılır. Volkan konileri bazen lavların yanı sıra volkan bombaları ve lapilli gibi materyallerden oluşmaktadır. Bu şekilde oluşan volkan konileri yüksektir ve yamaçları daha eğimlidir. Bu tür volkan konilerine ise tabakalı volkan konisi denir. Bazı volkan konileri ise tüf, lapilli ve volkan bombaları gibi materyallerden oluşmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!