Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 93

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 93

Akdeniz Havzası’ndaki akarsular Dalaman, Eşen, Aksu, Manavgat Çayları ile Göksu, Seyhan, Ceyhan ve Asi nehirleridir. Seyhan ve Ceyhan nehirleri Türkiye’nin en büyük delta ovası olan Çukurova Deltası’nı oluşturmuştur. Asi Nehri ise Suriye’den Türkiye’ye ulaşır ve Hatay ili sınırları içinden Akdeniz’e dökülür.

Basra Havzası’ndaki başlıca akarsular, Fırat ve Dicle nehirleridir. Fırat Nehri, Murat ve Karasu ırmaklarının birleşmesiyle oluşur. Fırat Nehri üzerinde Keban, Karakaya ve Atatürk gibi Türkiye’nin önemli baraj gölleri bulunur. Dicle Nehri, Hazar Gölü’nden doğar. Batman Çayı, Zapsu- yu gibi büyük kolları vardır. Türkiye’de iki ayrı akarsu olan Fırat ve Dicle nehirleri ülke sınırları dışında birleşerek Şattülarap adını alır ve daha sonra Basra Körfezi’ne dökülür.

Ayrıca Türkiye’nin iki önemli akarsuyu olan Aras ve Kura nehirleri Türkiye sınırları dışında Hazar Gölü’ne döküldüğü için kapalı havza özelliği gösterir.

Yer Altı Su Kaynakları

Türkiye’de tektonik çukurlukların ve karstik arazilerin yaygın olması, Türkiye’nin yer altı su kaynakları potansiyeli bakımından zengin bir ülke olmasını sağlamıştır. Ayrıca Türkiye’nin genç oluşumlu arazilerinde meydana gelen faylanmalar sıcak su kaynaklarının yaygın olmasında etkili olmuştur.

Türkiye’nin dağlık ve engebeli arazilerinde yamaç (vadi) kaynakları, karstik arazilerinde ise karstik kaynaklar yaygındır. Şekerpınarı (Pozantı), Kapuzbaşı (Kayseri), Düdensuyu (Antalya) başlıca karstik kaynaklardır.

Türkiye’de etrafı yüksek dağlar ile çevrilmiş çukur alanlarda artezyen kaynakları yaygındır. Bu tür kaynaklar özellikle Konya, Muş, Erzincan, Bursa ve Çukurova gibi ova alanlarında yaygındır.

Türkiye, genç oluşumlu ve kırıklı arazi yapısı nedeniyle fay kaynaklarının (sıcak su kaynakları) fazla ve yaygın olduğu bir ülkedir (Harita 1.12). Bu kaynakların suları genellikle sıcaktır ve mineral yönünden zengindir. Özellikle Batı Anadolu Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın geçtiği alanlarda sıcak su kaynakları fazladır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!