“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92
Bakırçay ve Gediz gibi nehirler yağmur sularından beslenirken Doğu Anadolu’daki Aras ve Kura gibi nehirler ilkbahar ve yaz aylarında eriyen kar ve buz sularından beslenir. Ayrıca Aksu, Manavgat, Göksu ve Zamantı gibi akarsuları havzasındaki karstik kaynaklar besler. Bazı akarsular ise göl sularından beslenir. Çıldır Gölü’nden doğan Arpaçay, Eğirdir Gölü’nden çıkan Kovada Çayı, Beyşehir Gölü’nden çıkan Çarşamba Suyu bu tip akarsulara örnektir. Fırat ve Kızılırmak gibi havzası geniş olan akarsuların beslenme kaynakları havza içerisinde farklık gösterir. Beslenmelerinde birden çok kaynağın etkili olduğu bu tip akarsulara karma rejimli akarsular denir.
Türkiye’deki Başlıca Akarsu Havzaları: Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz ve Basra havzaları açık havza özelliği gösterirken Göller Yöresi, Tuz Gölü, Van Gölü ve Hazar havzaları kapalı havza özelliği gösterir (Harita 1.11).
Türkiye’de akarsu havzalarındaki başlıca akarsular ile akarsulara ait bazı özellikler aşağıda verilmiştir.
Karadeniz Havzası’ndaki başlıca akarsular; Çoruh, Harşit, Yeşilırmak, Kızılırmak, Filyos (Yenice), Bartın, Sakarya’dır. Bu akarsulardan Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin denize döküldükleri kıyılarda delta ovaları oluşmuştur. Kızılırmak Nehri ülke sınırları içinde bulunan en uzun akarsudur (1.355 km). Çoruh Nehri ise Türkiye’den kaynağını alıp Gürcistan sınırları içinden Karadeniz’e dökülür. Bartın Çayı ise üzerinde ulaşım yapılabilen akarsu özelliğindedir.
Marmara Denizi Havzası’ndaki en önemli akarsu Susurluk Nehri’dir. Susurluk Nehri Havzası’nın yatak eğimi az olduğundan hidroelektrik enerji potansiyeli oldukça düşüktür.
Ege Denizi Havzası’ndaki akarsular Meriç, Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes’tir. Meriç Nehri, Bulgaristan ve Yunanistan sınırından Türkiye’ye ulaşır ve Ergene Havzası’nın sularını toplar. Burada Ergene Irmağı ile birleşerek Saros Körfezi’nden Ege Denizi’ne dökülür. Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes nehirleri ise denize döküldükleri kıyılarda delta oluşturmuştur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 92 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap