Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

Türkiye’nin Dağları
Türkiye arazisi; büyük oranda Senozoyik’te şekillenmiş genç oluşum- lu, yüksek ve engebeli alanlardan oluşur. Bu zamanda meydana gelen Alp-Himalaya Orojenezi, Türkiye arazisini de etkilemiş ve Türkiye’de belirgin sıradağlar oluşmuştur. Bu dağ sıraları Türkiye’nin kuzey ve güneyinde kıyıya paralel bir uzanış gösterirken batısında ise genel olarak kıyıya dik bir uzanış gösterir. Dağlar oluşumları bakımından orojenik dağlar (kıvrımlı ve kırıklı dağlar) ve volkanik dağlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Orojenez Sonucu Oluşmuş Dağlar

Kıvrımlı Dağlar: Türkiye’de kıvrım dağlarının pek çoğu Senozoyik’te oluşmuştur. Bu dağlar; genç oluşumlu, yüksek ve dik yamaçlıdır. Bu genç oluşumlu dağların yanı sıra Paleozoyik’te de oluşmuş, yükseltisi daha az kıvrım dağları da vardır.

Türkiye’nin kuzeyinde Karadeniz kıyıları boyunca uzanan kıvrımlı dağlara Kuzey Anadolu Dağları adı verilir. Bu dağlar, en batıda Trakya topraklarında yer alan Yıldız Dağları ile başlar. Anadolu’da Batı, Orta ve Doğu Karadeniz dağları olarak Gürcistan sınırına kadar uzanır (Görsel 1.82).

Türkiye’nin güneyi boyunca uzanan kıvrımlı dağlar kuşağına Toros Dağları adı verilir. Toros Dağları, Antalya Körfezi’nin batısından başlar. Batı, Orta ve Güneydoğu Torosları olmak üzere üç kısımdan oluşur ve İran sınırına kadar uzanır.
Anadolu’nun batı ve iç kesimlerinde de kıvrımlı dağlar bulunmaktadır. İç Batı Anadolu’da Alaçam ve Simav dağları, Murat Dağı ve Honaz Dağı; İç Anadolu’da bulunan Sultan, Sündiken, Hınzır, Tecer dağları ve Elmadağ bu dağlardan bazılarıdır.
Doğu Anadolu’ya geçildiğinde yükseltinin belirgin bir şekilde arttığı görülür. Munzur, Mercan, Şerafettin, Aras dağları ve Palandöken Dağı Doğu Anadolu’da yer alan başlıca dağlardır.
Kırıklı Dağları: Senozoyik’te meydana gelen faylanmalar sonucunda oluşan horstlar, kırık dağlarını meydana getirir. Kırıklı dağlar genellikle Batı Anadolu’da yaygındır. Madra, Yunt, Bozdağlar ve Aydın Dağları Ege Denizi’ne dik olarak uzanır. Güneybatı Anadolu’da yer alan Menteşe Dağları ise kıyıya paralel olarak uzanır.

Düşünelim- Tartışalım

Anadolu’nun iç ve doğu kesimlerinde yer alan volkanik dağların genel olarak bir hat boyunca uzanmasının sebebi nedir? Tartışınız.

  • Cevap: Anadolu’nun iç ve doğu kesimlerinde yer alan volkanik dağların bir hat boyunca uzanması, bölgenin tektonik aktivitesi ile ilişkilidir. Anadolu, Arap ve Eurasia tektonik plakalarının etkileşim bölgelerinde bulunur ve bu etkileşim, yer kabuğunun hareketini ve dolayısıyla volkanik aktiviteyi tetikler.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!