Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

Aksaray’ın güneyindeki Ihlara Vadisi, Orta Toroslar’da Göksu Vadisi, Safranbolu’da Tokatlı Kanyonu, Antalya’daki Saklıkent, Göynük ve Köprülü kanyonları; dik yamaçlarıyla ilgi çeken kanyon vadilerdir. Ege Denizi ile Marmara Denizi’ne dökülen nehirlerin taban seviyesine yaklaştığı aşağı çığırlarında yana aşındırmalarla geniş tabanlı vadiler oluşmuştur. Türkiye’nin yüksek ve engebeli alanlarında akarsuların yatakları boyunca oluşmuş birçok eğim kırığı vardır. Bu eğim kırıklarında çok sayıda şelale ve dev kazanı oluşmuştur. Antalya’da Düden ve Manavgat Şelalesi, Erzurum’da Tortum Şelalesi, Kayseri’de Kapuzbaşı Şelalesi, Van’da Muradiye Şelalesi bunlardan sadece birkaçıdır (Görsel 1.68).

Türkiye’de volkanik tüflerle kaplı, bitki örtüsü zayıf arazilerde kırgıbayırlar ve peribacaları yaygındır. Nevşe- hir-Aksaray arasında Kapadokya’da oluşmuş tüf platolarındaki peribacaları bu yer şeklinin dünyadaki en güzel örneklerindendir. Bunun yanında Manisa-Kula, Erzu- rum-Narman ve Afyonkarahisar yörelerinde de peribaca- ları bulunmaktadır. İç kesimlerde, bitki örtüsünün zayıf olduğu yamaçlarda kırgıbayırlara rastlanır.

Türkiye’de akarsuların yüksek düzlüklerde derin vadiler açmasıyla birçok plato oluşmuştur. Cihanbeyli Platosu, Erzurum-Kars Platosu, Uşak-Eşme Platosu bunlardan birkaçıdır (Görsel 1.69).

Türkiye’de Akarsu Biriktirme Şekilleri: Türkiye akarsularının taşıdığı alüvyon miktarı oldukça fazladır. Bunun önemli nedenlerinden biri akarsuların aşındırma güçlerinin fazla olmasıdır. Diğer bir önemli neden de iç kesimlerde bitki örtüsünün zayıf olması nedeniyle ortaya çıkan şiddetli erozyondur. Akarsuların yatağından aşındırdığı veya sel sularının erozyonla yatağına getirdiği alüvyonları taşıması ve biriktirmesi de yer şekillerinin oluşum sürecinde önemli rol oynar.

Türkiye’de dağ eteklerinde çok sayıda birikinti konisi ve yelpazesi oluşmuştur. Başta Gediz, Büyük Menderes, Erzurum, Konya ve Erzincan ovaları olmak üzere birçoğunun kenarlarında birikinti konileri ve yelpazeleri oluşmuştur. Bunlar üzerinde birçok kırsal yerleşme kurulmuştur.

Türkiye’de birikinti koni ve yelpazelerinin birleşmesiyle hafif eğimli dağ eteği ovaları oluşmuştur. Bunların en önemli örnekleri Bozdağlar’ın kuzey etekleri, Aydın Dağları’nın güney etekleri, Uludağ’ın kuzey etekleri ile Orta Toroslar’ın Konya Ovası’na bağlanan eteklerinde oluşmuş dağ eteği ovalarıdır (Görsel 1.70).

Akarsuların ve sel sularının taşıdıkları alüvyonlarla dağlar arasındaki çukur alanların üzerini örtmesiyle çok sayıda dağ içi ovası oluşmuştur. İç kesimlerin dağlık alanlarında (Doğu Anadolu’daki Erzincan, Muş, Malazgirt, Yüksekova ve Iğdır ovaları gibi) tektonik çukurların veya eski göl tabanlarının alüvyonla doldurulmasıyla oluşmuş çok sayıda dağ içi ovası

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!