Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 55

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 55

Kütle Hareketleri

Arazi üzerinde çözülme sonucu oluşmuş malzemenin oluştuğu yerden başka bir yere doğru taşınmasına kütle hareketleri denir. Yer çekimi etkisiyle kütle hareketlerinin gerçekleşebilmesi için arazinin eğimli olması en önemli şarttır. Yamaçlardaki toprak kütlelerinin yağışla gelen suyun etkisiyle ağırlaşması ve kayganlaşması da kütle hareketlerinde önemli bir etkendir. Kaya tabakalarının eğim yönünde uzanması, toprakta suyu tutan ve kayganlaştıran kil mineralinin fazla olması, inşaat faaliyetleriyle arazideki doğal eğim dengesinin bozulması kütle hareketlerini tetikleyen ve artıran diğer etkenlerdir. Kütle hareketleri oldukça hızlı olabildiği gibi çok yavaş da gerçekleşebilir. Arazide farklı şekillerde kütle hareketleri meydana gelir.

Kaya, döküntüler ve topraktan oluşan kütlenin yer çekiminin etkisiyle yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan denir. Heyelanlar, yerleşme alanlarında gerçekleştiğinde doğal bir afete dönüşebilmektedir. Heyelan, bir vadi yamacından gerçekleştiğinde aşağı inen malzeme göl oluşmasına neden olan bir set oluşturabilir. Yamaçtaki toprak ve kayaların koptuğu yerde ise kopma yarası adı verilen büyük çukurlar oluşur (Görsel 1.65).

Düşünelim- Tartışalım

Kütle hareketlerinin oluşmasında insanların ne gibi etkileri olabilir? Kütle hareketleri, yerleşme alanlarını nasıl etkiler? Tartışınız.

  • Cevap: Kütle hareketlerinin oluşmasında insanların etkileri önemli bir rol oynayabilir. İnsanlar, doğal dengeleri bozan madencilik faaliyetleri, aşırı su kullanımı, yanlış yapılaşma, ağaç kesimi gibi aktivitelerle toprak erozyonunu artırabilir ve eğimli bölgelerde heyelanlara neden olabilir. Kütle hareketleri, yerleşme alanlarını olumsuz etkileyebilir. Özellikle eğimli bölgelerdeki yerleşimler, heyelan riski altında olabilir ve bu hareketlerin meydana gelmesiyle ev ve altyapı hasarları, can kayıpları ve yer değiştirmeler gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!