“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 265 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 265
Müdahale aşamasının ikinci bölümü; afetzedelere ilk yardımda bulunulması, afetzedelerin bölgeden tahliye edilmesi, güvenli bölgelere nakledilmesi, acil olarak ilaç, barınma ve beslenme ihtiyaçlarının giderilmesini kapsar. Bu konuda ulusal ve uluslararası birçok resmî kurum ile sivil toplum örgütü görev yapmaktadır. Örneğin Türkiye’de AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), Türk Kızılayı (Görsel 4.19), İtfaiye teşkilatları, DAK (TSK Doğal Afetler Arama Kurtarma), UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri), AKUT (Arama Kurtarma Derneği), AKA (Arama Kurtarma Araştırma Derneği) afetlerle mücadelede görev yapan başlıca resmî kuruluşlar ve sivil toplum örgütleridir.
UN-OCHA (BM İnsani Durumlar Koordinasyon Ofisi), UN-UNDAC (BM Afet Değerlendirme ve Koordinasyon Ekibi), UN-INSARAG (Uluslararası Arama ve Kurtarma Tavsiye Grubu) ve Kızılhaç afetlerle mücadele konusunda görev yapan başlıca uluslararası kuruluşlardır.
Müdahale aşamasının üçüncü bölümü afet sonrası başlayan yangın, bulaşıcı hastalıklar gibi ikincil afetlere müdahale edilmesi; afetzedeler için çadır veya konteynerlerden geçici yerleşim alanları kurulması ve vatandaşlara afet bölgesi ile ilgili doğru haberlerin ulaştırılmasını sağlayacak kriz merkezinin oluşturulması süreçlerini kapsar.
Müdahale aşamasının son bölümü, afet sonucunda ortaya çıkan zararın tespit edilmesi çalışmalarıdır.
Afet kriz yönetiminin ikinci aşaması, afet sonrası yapılması gereken iyileştirme çalışmalarından oluşur. Afetin hemen sonrasında vatandaşlar, yapması gerekenleri soğukkanlı bir şekilde yapmalıdır (Tablo 4.13).
Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler
• Bina, sarsıntı durduğunda terk edilmeli.
• Çevrede yardım edilebilecek kimse olup olmadığı kontrol edilmeli.
• Gaz kokusu varsa gaz vanası kapatılmalı, camlar ve kapılar açılıp bina hemen terk edilmeli.
• Binadaki elektrik kaçakları, su sızıntısı vb. hasarlar kontrol edilip ilgililere haber verilmeli.
• Dökülen tehlikeli maddeler temizlenmeli.
• Acil durum çantası alınıp mahalledeki buluşma noktasına gidilmeli.
• Açık alanda bulunuluyorsa hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durulmalı, deniz kıyısından uzaklaşıp mümkün olduğunca yüksek yerlere çıkılmalı, yakın çevredeki acil yardıma ihtiyacı olanlara hemen yardım edilmeli.
Sel ve Taşkın Sonrasında Yapılması Gerekenleri
Geri dönün uyarısı alınmadan ve binanın herhangi bir hasarı olup olmadığı kontrol edilmeden binalara kesinlikle girilmemeli.
Sel suları, kanalizasyon suyu ve zehirli kimyasal maddeler de içerirler. Çocukların sel suları ile oynamasına müsaade edilmemeli.
Evde gaz sızıntısı ve elektrik kaçağı olmadığına emin olunmalı.
Sel sırasında evde kalmış yiyecekler varsa bunlar kesinlikle kullanılmamalı.
Kütle Hareketleri Sonrasında Yapılması Gerekenler
• Elektrik, gaz ve su kaynakları hemen kapatılmalı.
• Gaz kaçağı olmadığından emin olana kadar kibrit veya diğer yanıcı maddeler ile elektrikli aletler kullanılmamalı.
• Eşya almak için zarar görmüş binalara girilmemeli.
• Risk yaratabilecek duvar, çatı ve bacaların etrafından uzak durulmalı.
Orman Yangınları Sonrasında Yapılması Gerekenler
• Yangın alanında gerekli soğutma yapılmalı.
• Yetkililer onay vermeden yangın alanına girilmemeli.
• Yanan orman alanı, en kısa zamanda tekrar ağaçlandırılmak.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 265 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap