Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 263

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 263 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 263

Afet öncesi risk yönetiminin ikinci aşamasını hazırlık oluşturur. Afetlerin zararlarını en aza indirmenin en önemli yolu, afeti önceden tespit edip bölgedeki kurum kuruluşlar ve vatandaşları en kısa zamanda afetten haberdar etmektir. Bunun için oluşturulmuş sistemlere afet erken uyarı sistemleri adı verilmektedir. Örneğin Büyük Okyanus kıyısındaki Japonya, Çin ve ABD’nin başı çektiği 26 ülke ortak bir erken uyarı sistemi kurmuştur. Pasifik Erken Uyarı Sistemi adı verilen bu sistem sayesinde tsunamiler önceden tespit edilmekte ve kıyı bölgelerinde yaşayan insanlar bölgeden uzaklaşmak için en az birkaç saat zaman kazanmaktadır (Görsel 4.16).

Afetlerin çok sık yaşandığı Japonya, 2007 yılında J-Alert adı verilen ulusal bir erken uyarı sistemi kurmuştur. Uydu tabanlı bu sistemde afet uyarı anonsları; anında tüm yerel medya, internet ve mobil telefon uygulamaları üzerinden beş farklı dilde yapılmaktadır. Bu sistemde gözlem noktalarından alınan afet haberinin yerel yetkililere ulaştırılması yaklaşık 1 saniye, mesajın vatandaşlara ulaştırılması ise 4 ila 20 saniye arasında sürmektedir. Benzer bir erken uyarı sistemi de sel ve taşkın afetinin büyük kayıplara neden olduğu Hindistan’da 2009 yılında başlatılan Sel Erken Uyarı Sistemi Projesi’dir (FLEWS). Bu sistem sayesinde 2011 yılında seller ve taşkınlar 18 saat önce tespit edilebilir hâle gelmiştir.

Hazırlık aşamasında yapılması gerekenlerden biri de afet bilgisi geldiğinde tahliye başta olmak üzere gerekli önlemlerin en kısa sürede alınmasıdır. Bunun için de tahliye, kurtarma ve acil yardım planlamalarının çok önceden yapılmış olması; görevliler ve vatandaşların bu konuda eğitilmesi, bilinçlendirilmesi ve tatbikatların yapılması gerekmektedir. Japonya’nın öncü olduğu deprem eğitimi konusunda Türkiye’de de 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi sonrasında ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Okullarda verilen deprem eğitiminin yanı sıra afiş, broşür ve kamu spotları hazırlan- maktadır. Ayrıca birçok yerde oluşturulan deprem simülasyon odalarında deprem anı yaşatılmak suretiyle eğitim verilmektedir (Görsel 4.17).

Afetlere hazırlık faaliyetleri için gerekli maddi kaynağın bir kısmı devlet bütçesinden bir kısmı ise gönüllü bağışlardan sağlanmaktadır. Türkiye’de bu konudaki en büyük kuruluş Kızılay’dır. Afetlerle mücadele konusunda sivil toplum örgütlerine de büyük ihtiyaç vardır.

Büyük afetlerde müdahale ve acil yardım hizmetlerindeki kamu görevlileri, sivil toplum örgütleri ve olay yerinde bulunan kişiler soğukkanlı ve planlı davranmalıdır. Bu amaçla Türkiye’de 2017 yılında AFAD (T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından O Kahraman Benim sloganıyla AFAD Gönüllülük Sistemi oluşturulmuştur (Görsel 4.18). Sisteme katılan AFAD gönüllülerinin hafif arama-kurtarma, basit yangınlara müdahale, ilk yardım, sığınakların yönetimi gibi konularda eğitimlerini tamamladıktan sonra, profesyonel ekiplere destek olmak üzere sistemdeki yerlerini almaları planlanmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 263 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!