Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

Konuya Başlarken

Yeryüzünün şekillenmesinde birtakım faktörler etkilidir. Dağlar, ovalar, platolar gibi ana yer şekillerinin yanında yeryüzünde ve yer altında farklı oluşumlar vardır. Bazı yer şekillerinin oluşmasında akarsu, rüzgâr, buzul gibi dış kuvvetler etkiliyken bazı yer şekillerinin oluşmasında iç kuvvetler etkilidir.

1. Dünya’da geniş alan kaplayan dağlar nasıl oluşmuş olabilir?

  • Cevap: Dünya’da geniş alan kaplayan dağlar, genellikle tektonik plak hareketlerinin bir sonucu olarak oluşur. Plaklar birbirine doğru hareket ettiğinde, biri diğerinin altına dalarken, yer yüzeyi kıvrılır ve yükselir, bu da büyük dağ sıralarının oluşumuna neden olur. Aynı zamanda, volkanik aktivite ve erozyon gibi diğer jeolojik süreçler de zaman içinde dağların şekillenmesine ve genişlemesine katkı sağlar.

2. Haber bültenlerinde sıklıkla duyduğunuz ve gördüğünüz depremlerin sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Haber bültenlerinde sıklıkla duyulan depremler, çoğunlukla tektonik plakların hareketinden kaynaklanır. Bu plaklar birbirlerine doğru hareket ettiğinde, birbirlerinden uzaklaştığında veya birbirlerinin yanında kaydığında, yerkabuğunda stres oluşturur ve bu stres, bir noktada kırılmaya ve enerjinin serbest bırakılmasına neden olur, bu da depremlere yol açar. Depremler, yerkürenin dinamik ve sürekli değişen doğasının bir göstergesidir ve genellikle tektonik aktif bölgelerde meydana gelir.

Düşünelim- Tartışalım

Günümüzde karalar üzerindeki yüksek alanlarda denizde yaşayan canlılara ait fosilllere rastlanması nasıl açıklanabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Karalar üzerindeki yüksek alanlarda deniz canlılarına ait fosillerin bulunması, milyonlarca yıl öncesinde bu alanların deniz veya okyanus tabanı olabileceğini gösterir. Tektonik plak hareketleri ve jeolojik süreçler zamanla bu alanları yükseltmiş ve deniz seviyesinin üzerine çıkarmış olabilir. Ayrıca, bu tür fosiller aynı zamanda geçmişte yaşanan küresel iklim değişiklikleri ve deniz seviyesi değişikliklerini de gözler önüne serer, bu sayede Dünya’nın jeolojik ve paleoklimatolojik tarihini daha iyi anlamamıza olanak sağlar.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Coğrafya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!