“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 258 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 258
Türkiye’de Orman Yangınları
Dünya üzerinde aşırı sıcaklar, yıldırım düşmesi, volkan püskürmeleri gibi doğal nedenli orman yangınlarının büyük kısmı yaz mevsimi sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklim bölgelerinde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla Türkiye’de Akdeniz iklim bölgelerinde doğal nedenli orman yangını riski fazladır. Ancak Türkiye’deki orman yangınlarının yaklaşık %87’si insan eliyle çıkarılmaktadır. Bunların bir kısmı ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle bir kısmı ise bilinçli olarak çıkarılan yangınlardır (Grafik 4.2).
Türkiye’de orman yangınlarının %83’ü haziran-ekim dönemini içine alan yaz döneminde meydana gelmekte, orman yangınlarının %88’i gündüz saatlerinde başlamaktadır. Türkiye’de orman alanlarının %60’ı birinci derece orman yangını riski altındadır. Bu riskin en fazla olduğu yerler, Akdeniz kıyı kuşağı ile Batı Anadolu Orman Bölgeleri’dir (Harita 4.8).
Türkiye’de orman yangınlarının gerçekleştiği yerlerde sadece doğal bitki örtüsü değil, hayvan varlığının da önemli bir kısmı yok olmaktadır. Orman bölgelerinde yerleşim birimleri zarar görmekte ve bu yerlerde büyük ekonomik zararlar meydana gelmektedir. Ormanların tahrip olduğu alanlarda kütle hareketleri, sel ve çığ gibi afetlerin meydana gelme riski artmaktadır. Hava kirliliğinin artması ve iklim dengesindeki bozulmalar da orman yangınlarının olası etkilerindendir. Bu nedenle, orman yangınları doğrudan ve dolaylı etkileri uzun yıllar boyunca süren bir afettir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 258 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap